Hrvatska
StoryEditor

Obućari u banani: Guliver u predstečaju promijenio vlasnika, a stečaj preduhitrio pripajanjem

16. Kolovoz 2021.

Nakon pripajanja novoosnovanom GULIVER PROJECTU tvrtka GULIVER, koja se bavi proizvodnjom i prodajom obuće, izbrisana je iz Sudskog registra. GULIVER, koji ima po dvije trgovine u Zagrebu i Splitu, jednu u Šibeniku, i jednu u Designer Outletu kraj Ikee, još je u proljeće 2019. sklopio predstečajnu nagodbu s vjerovnicima tešku 65 milijuna kuna. No, godinu dana kasnije račun je blokiran, a dug je krajem godine iznosio oko četiri milijuna kuna.

Na FININ prijedlog za otvaranje stečaja tadašnji vlasnik i direktor Slobodan Mašanović podnio je u siječnju prigovor, pozivajući se na pandemiju i lockdown, zbog čega je prošle godine bilo onemogućeno poslovanje. Ne samo što je tada prodaja bila onemogućena, nego što se izgubila i kompletna prodaja sezona proljeće/ljeto 2020. jer je roba ostala nezavršena zbog lockdowna i koja se tek sada završava i sprema za prodaju u sezoni proljeće 2021. godine, obrazlaže Mašanović i tvrdi da će tvrtka 'u narednih osam mjeseci riješiti svoja dugovanja'.

Međutim, tjedan dana kasnije i Porezna uprava podnosi zahtrjev za stečaj zbog 4,2 milijuna kuna poreznog duga, a Mašanović se u travnju rješava vjasništva. Tvrtku je vlasnički i upravljački preuzela Nada Domljan, preselila sjedište iz Solina u Trnovec (Trnovec Bartolovečki), i istovremeno osnovala novu tvrtku GULIVER PROJECT (sa šest milijuna kuna temeljnog kapitala). Dva mjeseca kasnije GULIVER PROJECTU je pripojen GULIVER, koji je također imao temeljni kapital od šest milijuna kuna.

Treba reći da paralelno od 2015. posluje tvrtka GULIVER MODA u Solinu, u vlasništvu Sandre Duilo, koja je u više navrata imala blokiran račun, ali je izbjegla otvaranje stečaja 2019. i dosad je uspijevala izaći iz blokada.

18. travanj 2024 22:16