Hrvatska
StoryEditor

Očekivane akvizicije na telekom tržištu u 2020. promijenit će odnose snaga

03. Siječanj 2020.
Piše:
piše Matilda Bačelić
[email protected]

Nakon niza manjih preuzimanja i spajanja u telekom sektoru proteklih godina, 2020. će biti godina velikih transakcija koje će poprilično utjecati na tržište i odnose snaga glavnih igrača.

HT mora prodati Optimu telekom za koju su, zasad neslužbeno, zainteresirani A1 i United Group koji je pak u postupku preuzimanja Tele2. Osim toga, HT navodno planira prodati Crnogorski telekom i udio u HT Eronetu.

Kao što je poznato, od 1. do 31. siječnja najveći operater Hrvatski telekom (HT) mora započeti proces prodaje Optime Telekom koju je 2014. godine, kada je završila u predstečaju, dobio na vremenski ograničeno upravljanje. Proces, koji od početka nadzire Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), sada je došao u fazu da HT mora započeti s postupkom prodaje svih svojih dionica Optima telekoma putem objave međunarodnog javnog natječaja, uz objavu oglasa u najmanje jednom uglednom međunarodnom financijskom glasilu.

U AZTN-u i HT-u su na ovu temu samo potvrdili da je HT prije šest mjeseci pripremio postupak prodaje pod nadzorom povjerenika Deloittea, ali nisu željeli davati detaljnije komentare o predmetu u ovom trenutku. Prema neslužbenim informacijama, zainteresiranih za Optimu ima, a najzagrijanijim se čini HT-ov glavni konkurent A1. U hrvatskoj podružnici Austria Telekom Grupe tu informaciju nisu ni potvrdili ni demantirali odgovorivši da 'A1 Hrvatska kontinuirano analizira mogućnosti daljnjih ulaganja i dugoročnog rasta na hrvatskom tržištu'.

No, u igri je i još jedan igrač i to novi na hrvatskom tržištu. Najveći regionalni konkurent HT-a i A1, United Group, koji je kupio mobilnog operatera Tele2 Hrvatska, ali još uvijek čeka odobrenje AZTN-a za tu transakciju, navodno je također zainteresiran za Optimu Telekom.

Cijeli članak možete pročitati u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

20. travanj 2024 04:14