Hrvatska
StoryEditor

Od 1. srpnja kreću nova pravila o PDV-u u internetskoj trgovini

28. Travanj 2021.

Nova pravila o PDV-u stupaju na snagu 1. srpnja 2021. da bi se poduzećima diljem Europske unije ponudio jednostavan i ujednačen sustav. Tim se pravilima pojednostavljuju postojeće obveze plaćanja PDV-a i smanjuje se administrativno opterećenje za poduzeća koja se bave prekograničnom prodajom na internetu. 

U srpnju će diljem Europske unije biti uvedena nova pravila o PDV-u u e-trgovini da bi se pojednostavnilo poslovanje poduzeća koja prodaju robu na internetu i istovremeno se osigurali ravnopravniji uvjeti za internetska poduzeća iz područja izvan EU-a.

Ta će pravila biti posebno značajna za svakoga tko prodaje robu na internetu ili vodi internetsko mjesto trgovanja, a u priopćenju se navodi da je cilj:

  • osigurati plaćanje PDV-a tamo gdje je roba konzumirana ili su plaćene usluge pružene
  • uspostaviti ujednačen sustav PDV-a za prekogranične isporuke robe i usluga
  • ponuditi poduzećima jednostavan sustav prijave i plaćanja PDV-a u EU putem portala 'sve na jednom mjestu' (za uvoz)
  • uspostaviti ravnopravne uvjete između poduzeća u EU i prodavatelja izvan Unije

Tim će se pravilima pridonijeti i rješavanju razlike između planiranog i naplaćenog PDV-a (eng. VAT gap), odnosno između planiranog prihoda od PDV-a i PDV-a koji je stvarno naplaćen u svakoj državi članici. Premda se ukupna razlika između planiranog i naplaćenog PDV-a u EU blago smanjila za gotovo 1 milijardu eura na 140,04 milijarde eura u 2018., novim pravilima o PDV-u u e-trgovini podržat će se napori za daljnje smanjenje brojki te pridonijeti tome da globalna digitalna transformacija ima koristi za kupce i poduzeća.

Koje su prednosti novih pravila za internetska poduzeća?

EU je razvio nove internetske alate putem kojih se poduzeća mogu registrirati i ispuniti svoje obveze plaćanja PDV-a za sve svoje prodaje u Europskoj uniji. Time se zamjenjuje prethodni sustav u okviru kojeg su internetska poduzeća bila obvezna registrirati se za plaćanje PDV-a u svakoj zemlji EU prije prodaje robe ili usluga potrošačima iz tih zemalja. Novim bi se sustavom za poduzeća u EU trebala osigurati ušteda do 2,3 milijarde eura godišnje za troškove usklađenosti.

Od 1. srpnja poduzeća će moći prijaviti i platiti PDV za sve prodaje unutar EU u jednoj elektroničkoj prijavi svaka tri mjeseca i to u suradnji s poreznom upravom vlastite države članice i na svojem jeziku, čak i kada je njihova prodaja prekogranična. Nova platforma za poduzeća i porezne obveznike, sustav plaćanja PDV-a 'sve na jednom mjestu' (OSS), može se upotrijebiti za obračun PDV-a koji se treba platiti na robu i usluge prodane na internetu diljem EU, čime se smanjuju troškovi usklađenosti do 95 posto.

Istovremeno se sustavom 'sve na jednom mjestu' za uvoz (IOSS) olakšava naplata, prijava i plaćanje PDV-a za prodavatelje koji isporučuju robu izvan EU kupcima u Uniji. U praksi to znači da ti dobavljači i elektronička sučelja mogu naplatiti, prijaviti i izravno platiti PDV poreznim upravama po svojem izboru, umjesto da kupac plaća PDV na uvoz u trenutku kada mu se roba isporučuje. Time se olakšava poslovanje poduzeća, ali i štite kupci na internetu od skrivenih troškova.

Naposljetku, ukinut će se trenutačno oslobađanje od PDV-a za pošiljke koje se uvoze u Europsku uniju, a čija vrijednost ne premašuje 22 eura. Iako većina poduzeća izvan EU poštuju pravila, to oslobađanje podrazumijevalo je da su neki prodavatelji mogli na prijevaru prijaviti robu visoke vrijednosti, kao što su pametni telefoni, po nižoj cijeni samo da bi iskoristili to oslobađanje, što je predstavljalo nepoštenu konkurenciju za poduzeća u EU koja nisu imala drugog izbora nego svojim kupcima u Uniji naplatiti punu stopu PDV-a za iste proizvode. Ukidanjem tog oslobađanja osigurat će se ravnopravniji uvjeti tržišnog natjecanja za europska poduzeća.

Ukratko, tim novim pravilima postići će se brže, učinkovitije iskustvo prekogranične kupnje na internetu za poduzeća i kupce.

18. travanj 2024 05:08