Hrvatska
StoryEditor

Oglašavate se na Facebook i Google mrežama? Ovo će vam itekako pomoći

17. Svibanj 2020.
Piše:
piše Matilda Bačelić
[email protected]

Hrvatski AI startup airt i tehnološka tvrtka SeekandHit predstavili su zajedničko Capt’n.ai rješenje za optimizaciju digitalnih oglašivačkih kampanja na platformama Google i Facebook. Udružili su snage kako bi pojednostavnili taj proces i doveli ga na višu razinu. SeekandHit je zadužen za razvoj aplikacije i njezinu integraciju s oglašivačkim platformama, a airt radi na izradi AI enginea koji omogućava predikciju i preraspodjelu proračuna. Capt’n.ai omogućava optimizaciju kampanja kroz mreže na čak dnevnoj razini jer automatizira proces svakodnevnog ulaska u kampanje, analize njihovih rezultata i optimizacije proračuna.

Naime, oglašavanje na Facebook i Google mrežama, da bi bilo učinkovito, troši znatnu količinu vremena. Da bi ciljevi oglašavanja bili uspješni, potrebno je redovno i kontinuirano optimiziranje kampanja i njihovih budžeta. To podrazumijeva svakodnevne analize rezultata, podešavanje parametara i prebacivanje dijela budžeta na mreže koje su učinkovitije u postizanju tih ciljeva. I naravno, sve to zahtijeva brzu i pravovremenu reakciju, što tek predstavlja velik izazov onima koji upravljaju velikim brojem kampanja.

Trenutni princip postavljanja kampanje jest da se inicijalna raspodjela budžeta po kanalima napravi na osnovu nekog prijašnjeg iskustva, a zatim se optimizacija radi ili, bolje rečeno, bi se trebala raditi, redovnim i ručnim podešavanjem parametara. 

image
Mario Frančešević, osnivač i vlasnik splitske tehnološke tvrtke SeekandHit, objašnjava kako će oglašivači imati manje podataka o tzv. korisničkom putovanju, što će svakako otežati oglašavanje po učinku. Najviše će zbog toga patiti mali oglašivači

Na primjer, kampanja može imati 20 posto budžeta alocirano na search oglase na Google tražilici, 40 posto na display oglase na Google mreži te 40 posto na Facebook mreži. Jednom kada je budžet podijeljen na pojedini kanal, svaki od tih kanala omogućuje (sve veću) razinu automatizacije kako najbolje i najefikasnije potrošiti dodijeljeni budžet unutar svog okruženja. Naime, na platformama kao što su Google i Facebook, oglašivači mogu odrediti ukupni budžet koji je potrebno uložiti u određenom vremenskom periodu te specificirati za što je namijenjen - posjete web stranici ili kupovinu reklamiranog proizvoda - pri čemu sustav pronalazi optimalnu strategiju za maksimiziranje željenog rezultata.

Međutim, niti jedna od tih mreža ne pruža mehanizam za automatsko optimiziranje raspodjele budžeta između konkurentskih kanala iz jasnih poslovnih razloga. Drugim riječima, takva optimizacija budžeta kroz različite platforme se na kraju radi ručno, što ne samo oduzima jako puno vremena, već je i podložno ljudskim greškama.

Capt’n.ai je rješenje koje omogućava optimizaciju kampanja kroz mreže na čak dnevnoj razini, jer automatizira proces svakodnevnog ulaska u kampanje, analize njihovih rezultata i optimizacije budžeta. Kako bi se što manje poremetio postojeći način rada, kampanje se postavljaju kao i inače, a zatim se Capt’n.ai poveže na njih. Sustav svakodnevno povuče dotadašnje rezultate kampanje sa svih kanala, napravi predikcije budućih te prilagodi parametre i raspodjelu budžeta kako bi se postigli najbolji rezultati.

 

S jedne strane, dosadašnje iskustvo pokazuje da korištenje rješenja ostvaruje poboljšanje rezultata za do 25 posto u odnosu na manualnu optimizaciju kampanje. S druge, vremenska ušteda je skoro stopostotna jer automatizacijom prestaje trošenje vremena na ručno podešavanje parametara.

Još jedan segment u kojem se štedi vrijeme jest izvještavanje, posebice u marketinčkim agencijama. Naime, uz upravljanje kampanjama, agencije za svoje klijente pripremaju i redovne izvještaje o njihovoj učinkovitosti, bilo na mjesečnoj razini, bilo po završetku svake pojedine kampanje. S obzirom na to da se izvještaji rade za svakog klijenta, za svaki brand te svaku kampanju (jer isti brand može, na primjer, istovremeno imati i awareness i sales kampanju), iznimno veliki broj radnih sati potroši se na ‘izvlačenje’ podataka iz sustava te pripremu izvještaja. Capt’n.ai rješenje, uz optimizaciju kampanja, omogućuje i automatizaciju (dijela) izvještavanja, što također omogućava znatnu uštedu vremena, posebice u većim marketinškim agencijama.

Capt’n.ai rezultat je suradnje AI startupa airt i tehnološke tvrtke SeekandHit specijalizirane za digitalno oglašavanje i izradu rješenja po narudžbi u marketing tech, podatkovnoj i analitičkoj industriji. Svjesni svih zahtjeva i prohtjeva upravljanja digitalnim kampanjama, odlučili su udružiti snage kako bi pojednostavili taj proces i doveli ga na višu razinu: SeekandHit je zadužen za razvoj aplikacije i njenu integraciju s oglašivačkim platformama, dok airt radi na izradi AI enginea koji omogućava predikciju i preraspodjelu budžeta.

02. listopad 2023 17:13