Hrvatska
StoryEditor

Pametni zeleni gradovi: ‘Uz novu tehnologiju možemo smanjiti onečišćenje zraka‘

02. Rujan 2021.
Bojan Jerbić
Najveća i najbrža 5G mreža u Hrvatskoj uz gigabitne brzine od 12. kolovoza je zahvaljujući Hrvatskom Telekomu dostupna na više od 600 lokacija i za čak 2 milijuna ljudi, a stručnjaci za proširenu i virtualnu stvarnost prvi otkrivaju kako možemo iskoristiti prilike koje donosi 5G tehnologija!

Dobro došli u 5G Hrvatsku.

Najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj osigurao je Hrvatski Telekom koji je na nedavno održanoj javnoj dražbi osvojio najviše radiofrekvencijskog spektra. Zahvaljujući tome od 12. kolovoza Hrvatski Telekom je uveo gigabitne brzine kao standard te korisnicima diljem Hrvatske omogućio da uživaju u novoj eri evolucije mobilne mreže. Jedini preduvjet je da imate mobitel koji podržava 5G signal i nalazite se u području pokrivenosti. Pritom od 600 lokacija na kojima HT osigurava 5G mrežu njih čak 149 ili svaka četvrta radi na 3,6 GHz čime su na području 12 gradova već sada za čak pola milijuna stanovnika, omogućene još veće gigabitne brzine! 

Velike brzine, veći kapaciteti, brži odaziv i široka primjenjivost 5G mreže promijenit će Internet kakav znamo i potaknuti stvaranje dosad nezamislivih usluga i proizvoda koji će nam pojednostaviti i olakšati život i potaknuti gospodarski zamah Hrvatske i razvoj društva.

Kako svi možemo iskoristiti priliku koju donosi 5G tehnologija? U 5G UNBOXING specijalu Hrvatskog Telekoma znanstvenici, inženjeri, gejmeri, inovativni poduzetnici, menadžeri, doktori, umjetnici, youtuberi iznose više od 30 rješenja temeljena na 5G tehnologiji.


Kišno je jutro. Ulazite u svoj automobil i krećete na posao. No, na pola puta dobivate poruku iz kuće da je počela kiša i dajete odobrenje da se spuste rolete. Vožnja je ugodna jer nema velikih gužvi: dronovi nadziru promet, a pomažu i senzori na semaforima koji su povezani u centralni sustav. Ako ste, pak, odlučili biciklirati na posao – senzori za kvalitetu zraka javit će vam gdje su u tom trenutku najmanja onečišćenja pa ćete imati priliku odabrati najčišću, zelenu rutu.  

Dobrodošli u novu eru pametnih gradova u kojima uređaji i senzori komuniciraju u realnom vremenu, a na taj način omogućavaju brže, efikasnije i kvalitetnije javne usluge. Manji je to dio zamišljenog jutra u pametnom gradu temeljenom na novoj, 5G tehnologiji koja omogućava lakšu komunikaciju uređaja, bržu razmjenu podataka uz velike, gigabitne brzine i odličan odaziv mreže (latencija). U EU je već proglašeno 300 pametnih gradova dok ih u Hrvatskoj zasad imamo 40. Uz 5G tehnologiju, rast će i broj pametnih gradova i njihova efikasnost. Digitalizacija gradskih usluga već se događa, ali 5G osigurava njihovo dodatno povezivanje i umrežavanje u efikasniju cjelinu.

Uz 5G počeo je vrhunac četvrte industrijske revolucije. Kako svi možemo doživjeti benefite novih znanstveno-tehnoloških postignuća? U ekskluzivnom 5G UNBOXING serijalu Hrvatskog Telekoma prvi put u Hrvatskoj 33 istaknuta stručnjaka otkrivaju kako svatko od nas može iskoristiti prilike koje donosi 5G tehnologija. Znanstvenici, inženjeri, gejmeri, inovativni poduzetnici, menadžeri, doktori, umjetnici, youtuberi u razgovoru s Vidom Juračićem, arhitektom i omiljenim YouTuberom, iznose više od 30 rješenja temeljena na 5G tehnologiji koja će nam pojednostaviti i olakšati život te omogućiti rast poslovnih prilika i snažan razvoj industrija i cijelog društva.

5G UNBOXING: SMART CITY

Hrvatski Telekom je u Hrvatskoj osigurao najveću i najbržu 5G mobilnu mrežu koja pokriva 2 milijuna stanovnika, a najveće gigabitne brzine dostupne su već u 12 gradova što stvara pretpostavke za digitalizaciju i snažan razvoj ovih gradova i povećanje efikasnosti javnih usluga.

– Pametan grad i 5G tehnologija ponudit će čitav niz novih usluga građanima. Živjet ćemo ugodnije i jednostavnije se kretati kroz grad, a u tome će nam pomoći Internet of Things koji će se snažnije razviti uz 5G. To je nova paradigma u kojoj su različiti uređaji iz svakodnevnog života povezani s različitim senzorima koji opažaju okolinu i daju nam informacije o svijetu oko nas. Na primjer - o kvaliteti zraka ili o gustoći prometa. Te informacije zatim možemo koristiti u stvarnom vremenu. Obaviješteni smo o promjenama u okolišu, primamo informacije o tome na svoj telefon i prema tome odlučujemo kojom ćemo ulicom ići na posao - onom gdje je u tom trenutku zrak najčišći – pojasnila je prof. dr. sc. Ivana Podnar Žarko iz Centra za potporu istraživanju na FER-u. Sa svojim suradnicima na FER-u upravo je posadila urbani, pametni vrt u kojem provode eksperiment uzgoja rajčica i paprika uz pomoć senzora koji javljaju promjene u stanju okoliša.

Kako je Hrvatski Telekom stvorio najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj?
  • srpanj 2018. prva 5G demonstracija u Hrvatskoj – igranjem nogometa u virtualnoj stvarnosti u Puli  
  • ožujak 2019. prvo testiranje 5G mreže u Hrvatskoj – u Samoboru
  • lipanj 2019. izmjerene prve gigabitne brzine na otoku (Krk)
  • rujan 2019. prvi video prijenos putem drona na 5G mreži
  • listopad 2020. Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj pustio u rad komercijalnu 5G mrežu
  • prosinac 2020. s FER-om pokrenuta prva 5G kampus mreža u Hrvatskoj
  • prosinac 2020. 5G mreža dostupna u 17 hrvatskih gradova uz pokrivenost od 1,2 milijuna stanovnika
  • lipanj 2021. 5G mreža dostupna već u 76 gradova I 11 općina uz pokrivenost od 2 milijuna stanovnika
  • lipanj 2021. omogućen prvi 5G roaming
  • kolovoz 2021. još veće, gigabitne brzine za 500 tisuća stanovnika u 12 hrvatskih gradova

Hana Matanović, direktorica hrvatske IT tvrtke Smart Sense posvećene razvoju pametnih zelenih gradova ističe:

– 5G nam omogućuje pokrivanje većeg gradskog područja s našim senzorima koji mjere kvalitetu zraka, a na taj način ćemo dobiti veću količinu podataka kojima možemo raspolagati u realnom vremenu. Tako ćemo uz 5G moći preciznije i brže djelovati na onečišćenje u određenom gradskom području. Uz 5G mrežu podaci koje prikupljamo na terenu brže se obrađuju, a zato i mi možemo brže reagirati – pojasnila je Matanović.

Karlo Guštin iz Ericsson Nikole Tesle smatra kako, da bismo mogli donositi kvalitetne odluke o očuvanju okoliša, niz dionika mora surađivati. A za tu je suradnju brzina interneta od velike važnosti.

– 5G će omogućiti da uređaji koji su ključni u zaštiti okoliša međusobno komuniciraju. Korisnici uređaja će efikasnije prikupljati informacije iz tih sustava i donositi informirane odluke o tome što napraviti da bismo zaštitili okoliš na najbolji mogući način – rekao je Guštin, dodajući kako je Ericsson Nikola Tesla na Kupi kod Ozlja već instalirao senzor koji prati osnovne parametre kvalitete vode, a biolozi zahvaljujući tim senzorima i 5G komunikaciji mogu u realnom vremenu dobivati informacije i odlučivati kako se dalje ponašati.

– Mi živimo četvrtu industrijsku revoluciju, a umjetna inteligencija i robotika njezini su glavni pokretači – kaže prof. dr. sc. Bojan Jerbić, voditelj Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA) na Fakultetu strojarstva i brodogranje

– Uz 5G otvaraju se nove mogućnosti na svim razinama u gradu, a zdravstvo u pametnom gradu je jedno od važnijih područja primjene. 5G tehnologija značit će jako puno u razvoju medicinske robotike. Pomoću pametnih naprava i 5G mreže moći ćete, na primjer, pratiti vlastite zdravstvene parametre koji će se pohranjivati u centralnim bazama podataka i analizirati u realnom vremenu. Analitikom tih podataka moći ćemo prevenirati čitav niz bolesti – dodao je Jerbić.

Prof. dr. sc. Darko Chudy sa Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrave najavljuje kako će značajan dio pametnog grada činiti zdravstvo koje uz nove tehnologije ima priliku postati efikasnije.

– Uz 5G tehnologiju sve više robota bit će prisutno u operacijskim salama diljem Hrvatske koji će raditi wireless (bez žica). Te robote ćemo i proizvoditi u našoj zemlji, a pomagat će pri operacijama i biti korisni građanima Hrvatske. Očekujem još preciznije, sigurnije, brže, kvalitetnije zdravstvo – kaže prof. dr. sc. Chudy.

Nalazimo se na prekretnici razvoja čovječanstva. Svijet kakav znamo više nikad neće biti isti. Način na koji radimo, živimo i zabavljamo se promijenit će se zauvijek. Obrazovanje, zdravstvo, kultura, promet, zabava, čitave industrije suočene su s dosad nezamislivim promjenama. Gradovi, društva i ekonomije ulaze u novu, gigabitnu eru. Dobrodošli u 5G svijet.

Mali smart city u Radničkoj u Zagrebu

Neka rješenja pametnog grada mogu se testirati u centru Zagreba u Radničkoj.

– Ispred zgrade Hrvatskog Telekoma nalazi se mali smart city. Tu je pametna klupa koja ima solarnu ploču pa građani mogu puniti mobitele ili surfati s obzirom na to da ima ugrađen hot-spot ugrađen. S desne strane je pametni koš. I on ima solarnu ploču, a unutar se nalaze senzori popunjenosti spremnika i kada se koš napuni, senzori javljaju informaciju u centralu. Na pametnom parkingu nalaze se senzori koji detektiraju zauzetost parkirnog mjesta. Ako imaš aplikaciju možeš unaprijed provjeriti koje je mjesto slobodno. Uz parking je stanica koja predstavlja sustav javnih bicikala. Korisnik može doći, autorizirati se, uzet bicikl, voziti se određen broj sati, na kraju ga vratiti ovdje i platiti koliko je potrebno. Na dashboardu koji se nalazi u zgradi vidimo i prikaz mreže električnih punionica Hrvatskog Telekoma, kao i podatke senzora koji mjere kvalitetu zraka. Upravo gledamo kakva je kvaliteta zraka u Radničkoj. Indeks 37 pokazuje da količina štetnih čestica u zraku nema visok utjecaj na stanovništvo, što je super stvar za nas. Ovo je mali prikaz kako uz 5G mrežu može izgledati pametan hrvatski grad – kaže Josip Stjepanović iz Hrvatskog Telekoma, predstavljajući dio HT-ovih pametnih rješenja.

5G UNBOXING - serijal koji prati 350 tisuća ljudi! Provjeri zašto

Aplicirajući principe dizajna sadržaja usmjerenog na potrebe ljudi, serijal Hrvatskog Telekoma 5G UNBOXING kroz 6 YouTube webizoda analizira budućnost gejminga i pametnih gradova, istražuje prilike privatnih kampus mreža i nove potencijale dronova i video streaminga te ulazi u nove stvarnosti (AR, VR, MR). Provjerite zašto više od 350 tisuća ljudi prati 5G UNBOXING!

5G UNBOXING: KAKO ĆE 5G PROMIJENITI HRVATSKU

5G UNBOXING: BUDUĆNOST GAMINGA JE STIGLA

5G UNBOXING: STREAMING REVOLUCIJA

5G UNBOXING: AR.VR. MR. NOVE STVARNOSTI

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom.

16. travanj 2024 09:08