Hrvatska
StoryEditor

PET/CT - najsuvremenija neinvazivna nuklearnomedicinska dijagnostička metoda današnjice

24. Rujan 2020.

PET/CT je najsuvremenija neinvazivna nuklearnomedicinska dijagnostička metoda današnjice. Istovremenom kombinacijom PET-a (pozitronske emisijske tomografije), koji pokazuje intenzitet metaboličke aktivnosti u stanicama, te CT-a (kompjutorizirane tomografije), koji pokazuje anatomiju i morfologiju organa, dobivamo preciznu trodimenzionalnu sliku unutrašnjosti ljudskog tijela, što liječniku daje mogućnost odabira najboljeg postupka liječenja kod bolesnika primarno s malignim, ali i srčanim te neurološkim oboljenjima. Za PET/CT se najčešće koristi analog glukoze, fluorodeoksiglukoza, obilježena ciklotronskim proizvodom izotopom fluora, koji se injicira intravenski, te ulaskom u stanice pokazuje regionalnu metaboličku potrošnju glukoze u tkivu.

U Hrvatskoj se u ovom trenu koristi još nekoliko drugih radiofarmaka za dijagnozu specifičnih vrsta tumora i neuroloških oboljenja. PET/CT-om se točno anatomski može odrediti gdje se nalazi područje pojačane akumulacije radiofarmaka, odnosno vijabilno tumorsko tkivo. Obzirom da tumorske stanice za svoje potrebe koriste puno glukoze, ona se, kad je obilježena, izrazito nakuplja u tumorskim stanicama, za razliku od nakupljanja u okolnim, zdravim strukturama te na taj način omogućava razlikovanje tumorskog tkiva, primarnog tumora ili presadnica, od okolnog zdravog tkiva.

PET/CT se koristi u dijagnostici nepoznatog primarnog tumora, kliničkom praćenju bolesnika s različitim vrstama tumora, procjeni proširenosti bolesti i učinka liječenja, odgovora na različite medikamentozne, kirurške ili neuroradiološke intervencije te nakon završenog liječenja u svrhu otkrivanja rezidualne bolesti, otkrivanja povrata bolesti i presadnica.

20. srpanj 2024 08:58