Hrvatska
StoryEditor

Pet malih životnih promjena koje si možete staviti pod bor

10. Prosinac 2021.
foto Shutterstock

U slatkim brigama oko toga čime ovog Božića razveseliti najmilije nemojte zaboraviti da biste, malo za promjenu, i sebi mogli darovati nešto što će učiniti vaš život kvalitetnijim i sretnijim. To mogu biti sasvim male životne promjene koje čine veliku razliku. Takve odluke ne moraju čekati Novu godinu, dapače, možete ih donijeti upravo u ovom trenutku, možda ipak pričekajte kraj članka da vas dodatno inspiriramo. 

Ustanite pola sata ranije

Ustajanje 'na knap' i bezglava jurnjava po stanu jer ste prije pet minuta već trebali biti s one strane vrata baš i nisu primjer savršenog jutra. Svakome se može dogoditi jedno takvo jutro u kojem glumite da ste tornado, ali doživljavati ga svaki dan… to je jednostavno previše stresa. Poklonite si stoga dodatno vrijeme odmah na početku dana, ustanite pola sata ranije. Uvedite tjelovježbu u svoju dnevnu rutinu. Barem 15 minuta jutarnjeg istezanja i doručak pojeden u miru dat će vam energiju i osjećaj zadovoljstva s kojim je tako dobro krenuti u dan.

Ugrabite svaku priliku za kretanje 

Ne tražite parkirno mjesto najbliže ulazu, umjesto dizalom odvažite se ići stubama, dok perete zube ili suđe pokušajte stajati na jednoj nozi, zaigrajte se izmišljajući jednostavne izazove koji monotone 'poslove' pretvaraju u zdrave i zabavne aktivnosti. Kretanje djeluje blagotvorno na zdravlje, mentalno funkcioniranje i imunitet, stoga ne propustite nijednu priliku da se 'promuvate'.

Umjesto slatkiša birajte voće

Pružite svom organizmu samo najbolje 'gorivo'. Umjesto da nepromišljeno posežete u svoju zalihu slatkiša, kad vam se jede nešto slatko, odaberite radije neku voćku. Nije teško. Samo osigurajte da vam se na dohvat ruke uvijek nalaze banane, mandarine, kruške, jabuke ili što već najviše volite. Na takvim grickalicama iz prirode organizam će vam biti zahvalan jer sadrže manje masti, kalorija i šećera od slatkiša, a vitamini i minerali djeluju povoljno i na očuvanje zdravlja.

Ne odbijajte druženje s prijateljima zbog posla

Rad, rad, rad i još malo rada nije najbolji opis ispunjenog života. Ne zaboravite da uz poslovne obaveze imate i obavezu prema sebi koja nalaže da katkad morate predahnuti i opustiti se u najdražem društvu. Pogotovo ako imate gomilu posla. Brojna su istraživanja pokazala da druženje pozitivno utječe na mentalno zdravlje. Primjerice, iz Mayo Clinica nabrajaju nekoliko benefita koji proizlaze iz druženja kao što su smanjenje osjećaja osamljenost te rizika od depresije, jačanje memorije i kognitivnih vještina, veći osjećaj sreće i zadovoljstva, pa čak i duži život.

Ne gubite vrijeme na sporu internetsku vezu

Vrijeme je predragocjeno da biste ga olako rasipali na čekanje da se neka datoteka pošalje, veza stabilizira kako biste mogli odraditi videopoziv ili da biste pristupili cloud servisu. Pandemijskim procvatom rada i školovanja na daljinu mnogi su upoznali neugodnosti kakve samo nepouzdana internetska veza može prirediti, poput situacija kad ste na užasno bitnom virtualnom sastanku za koji ste se pripremali danima, a onda se djeca u drugoj prostoriji spoje na online nastavu ili videoigricu i vašeg sastanka najednom na ekranu više nema. Kvaliteta života danas definitivno podrazumijeva internetsku vezu s kojom možete računati i s kojom se digitalne aktivnosti obavljaju brzinom dok si rekao 'klik'. Telemach nudi optičku mrežu koja omogućuje upravo to. Najnovijom, 10 Giga optičkom mrežom velike datoteke dijele se lako i brzo, kvaliteta videopoziva je vrhunska, a cloud-servisima pristupa se u stvarnom vremenu. Izrazito niskom latencijom, manjom od 1 ms, iz korijena se mijenja doživljaj učenja na daljinu, gaminga i streaminga te virtualne i proširene stvarnosti u rezoluciji od 4K i 8K. Telemach 10 Giga optička mreža dostupna je u raznim dijelovima Zagreba , a u idućih pet godina proširit će se na više od 500 tisuća kućanstava. Dotad su vam na raspolaganju Telemachovi paketi optičkog interneta s brzinama od 300 Mbps, 1 Gbps i 2 Gbps.

Sadržaj nastao u suradnji s Telemach Hrvatska.

17. travanj 2024 16:15