Hrvatska
StoryEditor

Peti krug porezne reforme gradovima i županijama ‘izbija‘ dvije milijarde kuna - ‘ovo će biti udar‘

10. Studeni 2020.

Premda jedinice lokalne samouprave ostaju bez čak dvije milijarde kuna i to zbog najnovije porezne reforme, koju je prošli tjedan na Vladi predstavio ministar financija Zdravko Marić, taj novac će im Vlada i namiriti. Naime, ako je vjerovati ministru Mariću, a Udruga gradova, kao i većina gradonačelnika koji pripadaju HDZ-u mu itekako vjeruju, novac bez kojeg će ostati gradovima, općinama i županijama Vlada će nadomjestiti donošenjem novih poreznih zakona.

Naime, prema zakonu o financiranju lokalnih jedinica, koji je upravo u postupku javnog savjetovanja, mijenjaju se odredbe o porezu na dohodak prema kojima će gradovima umjesto dosadašnjih 60 posto ostajati 74 posto, a županijama 20 umjesto 17 posto, dok se udio za decentralizirane funkcije ne bi mijenjao i iznosio bi šest posto.

No, premda će im manjak u proračunu biti kompenziran, pa će očekivani utjecaj na lokalne proračune na koncu biti približno neutralan, neka otvorena pitanja ipak ostaju, ističe Dario Runtić, savjetniku u Udruzi gradova. 

- Uz pad prihoda koji je ove godine nastao zbog COVID-19, iduće godine lokalne jedinice imaju obvezu povrata zajma koji im je Ministarstvo financija ove godine osiguralo za očuvanje likvidnosti, neće više primati kompenzacije za povećani osobni odbitak, a na teret im dolazi i isplata porezne olakšice za mlade kroz godišnji povrat poreza - poručio je Runtić te naveo kako postoje gradovi koji će zbog navedenog itekako biti u problemima, no na upit koji su kratko je istaknuo da zbog poremećaja u javnim financijama koji su nastali zbog epidemije procjene koje je Udruga svojedobno radila više nisu precizne.

- U ovom trenutku ne možemo specificirati konkretne gradove - odgovorio je Runtić.

I Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića iz vladajuće stranke i predsjednik Udruge gradova potvrdio je da će Vlada namiriti gradove prema dogovoru sredstvima iz poreza na dohodak, no isto tako je naveo da postoje i neka otvorena pitanja, poput isplata poreznih olakšica za mlade koja će očigledno prijeći u gradske troškove i u čemu Vlada, čini mu se, više neće sudjelovati.

- Radi se o ukupnom trošku od 50 do 60 milijuna kuna - rekao je Turk.

No, nisu svi zadovoljni novopredloženim mjerama nadomjestka novca putem poreza na dohodak. U Zajednici županija tako smatraju da je povećanje postotka za gradove i općine u odnosu na  županije, ipak trebalo biti ravnomjernije raspoređeno.

- Ova reforma će biti udar na lokalnu i regionalnu samoupravu budući je upravo porez na dohodak pojedinačno najznačajniji prihod općina, gradova i županija. Uz to mora se računati da iduće godine neće biti kompenzacija za povećani osobni odbitak, a teret će stvoriti i isplate porezne olakšice za mlade - poručili su iz Zajednice županija. 

24. travanj 2024 14:09