Hrvatska
StoryEditor

Petrokemija razmatra povlačenje dionica sa Zagrebačke burze

05. Siječanj 2022.

Petrokemija je u srijedu putem Zagrebačke burze (ZSE) najavila mogućnost povlačenja dionica s uvrštenja na burzu, a o tom će prijedlogu idući tjedan raspravljati Uprava i Nadzorni odbor, dok konačnu odluku trebaju donijeti dioničari na glavnoj skupštini.

- Petrokemija, sukladno Pravilima Zagrebačke burze objavljuje da će dana 10. siječnja 2022. godine Uprava i Nadzorni odbor Petrokemije održati sjednice na kojima će razmatrati donošenje prijedloga odluke o povlačenju dionica društva s uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze o kojem prijedlogu odluke će odlučivati Glavna skupština - navodi se u kratkoj objavi kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva na ZSE.

Inače, većinski vlasnik Petrokemije je tvrtka Terra mineralna gnojiva, čiji su osnivači Ina i Prvo plinarsko društvo (PPD), koji su putem te tvrtke 2018. godine sudjelovali u dokapitalizaciji Petrokemije i tako postali njeni većinski vlasnici s udjelom od 54,52 posto.

Veće vlasničke udjele u Petrokemiji imaju i Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) od 17,9 posto, Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško 12,73 posto, Janaf 9,09 posto, itd.

Petrokemija je početkom srpnja prošle godine putem Zagrebačke burze objavila da je Uprava odobrila dubinsko snimanje kompanije "s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva". 

- Uprava društva obavještava da je na zahtjev većinskog vlasnika Terra mineralna gnojiva Uprava Petrokemije odobrila proces dubinskog snimanja društva Petrokemija radi analize postojećeg financijskog, pravnog i tehničkog stanja Petrokemije, a s ciljem pronalaska strateškog partnera većinskog vlasnika, odnosno potencijalnog ulagatelja u društvo Terra mineralna gnojiva -  izvijestili su tada iz kutinske tvrtke, koja nakon toga nije imala dodatnih objava o postupku dubinskog snimanja i eventualnim sudionicima u tom postupku. 

Prema ranije objavljenim podatcima, Petrokemija je u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarila neto dobit od 19 milijuna kuna, znatno manje u odnosu na isto razdoblje 2020. kada je dobit iznosila 315 milijuna kuna.

Iz kutinske su kompanije pritom obrazložili da su devetomjesečni rezultati pod utjecajem je veće cijene prirodnog plina, veće cijene naknada za emisiju ugljičnog dioksida (CO2) te niže potražnje na tržištu. Negativni utjecaji djelomično su ublaženi većim prodajnim cijenama mineralnih gnojiva te provedenim mjerama učinkovitosti, naveli su u komentaru financijskog izvješća za devet mjeseci prošle godine.

Po podatcima iz izvješća, ukupni poslovni prihodi Petrokemije d.d. u prvih  devet mjeseci lani iznosili su 1,5 milijardi kuna i porasli su sedam posto u odnosu na isto razdoblje godine prije.

Poslovni rashodi Petrokemije u devet mjeseci 2021. godine iznosili su 1,49 milijardi kuna, što je porast u odnosu na isto razdoblje godine ranije za 38 posto. 

Petrokemija grupa, koje uz matičnu kutinsku kompaniju obuhvaća i Luku Šibenik, Tvornicu gline Kutina i Tvornicu paleta Kutina, u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarila je neto dobiti od 16 milijuna kuna u odnosu na 314 milijuna kuna neto dobiti u istom razdoblju 2020. godine.

18. travanj 2024 19:42