Hrvatska
StoryEditor

Pfizer će u Savskom Marofu proizvoditi materijale za cjepivo

20. Svibanj 2021.

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će Pfizer u svojim pogonima u Savskom Marofu proizvoditi materijale za cjepivo protiv bolesti COVID-19, čime se Hrvatska svrstava u krug onih zemalja gdje se proizvode sastojci pojedinih cjepiva.

Premijer je na sjednici Vlade rekao da je u srijedu s prvim čovjekom Pfizera Albertom Bourlom razgovarao ne samo o osiguranju većih doza cjepiva, već i o 'razdoblju koje je pred nama'.

- Ono što mi se čini posebno važnim je da smo dobili potvrdu od Pfizera da će se njihova tvornica u Savskom Marofu uključiti u proizvodnju materijala za cjepivo - izvijestio je Plenković.

U Pfizerovim pogonima u Savskom Marofu radit će se DNK predložak za cjepivo, što smatra jako važnim se Hrvatska putem Pfizera svrstava u krug onih zemalja gdje se proizvode sastojci pojedinih cjepiva, riječ je o investiciji od 10 milijuna dolara, a bit će zaposleno još tridesetak ljudi. Napomenuo je da je Europska komisija objavila da je sklopljen novi ugovor s Pfizerom za iduću godinu za 900 milijuna doza plus opcionalnih 900 milijuna, što znači 1,8 milijardi doza cjepiva od prosinca 2021. do 2023. godine. 

Plenković je podsjetio da je u Hrvatskoj krajem prošlog tjedna premašen broj od milijun cijepljenih prvom dozom, a u međuvremenu je nastavljena dinamika ubrzanog procjepljivanja. Zaključno sa srijedom utrošeno je 43.890 doza cjepiva, čime je broj osoba cijepljen najmanje jednom dozom dosegao 1.109.161, dok je 341.008 osoba cijepljeno s dvije doze. Ukupno je utrošeno 1.450.169 doza cjepiva, izvijestio je premijer.

- Ovim smo trećinu odraslog stanovništva cijepili najmanje jednom dozom - istaknuo je Plenković.

Do kraja lipnja cijepiti 50 do 55 posto punoljetnih građana

Dodao je da će se tom dinamikom sigurno ostvariti cilj da se do kraja lipnja cijepi 50-55 posto punoljetnih građana te je još jednom pozvao građane da se cijepe jer imamo dovoljne količine cjepiva. Naveo je i da su u tijeku završni razgovori na europskoj razini o zelenoj digitalnoj potvrdi koja je važna za slobodu kretanja u Europi, turizam, gospodarstvo i normalizaciju društvenoga života.

- Mi smo zainteresirani da se što prije postigne dogovor kako bi Hrvatska kao zemlja destinacija u smislu turizma ove godine imala mogućnost prihvatiti brojne europske građane i turiste koji žele doći u Hrvatsku. Mi činimo sve i procjepljivanjem turističkih djelatnika, uslužnih djelatnosti da taj boravak u Hrvatskoj bude siguran - istaknuo je Plenković.

19. travanj 2024 16:52