Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnička ‘kvaka 22‘: Kako ugurati svoju tvrtku u TV-dnevnik?

29. Veljača 2020.
Printanje slastica u Podravkinom laboratoriju - pravi recept za ulazak u tv-dnevnike

U tjednu od ponedjeljka 17. veljače do nedjelje 24. veljače gledali smo paralelno središnje informativne emisije triju nacionalnih televizija – 'RTL Danas' (u 18:30), 'Dnevnik' Nove TV (u 19:15) i HRT-ov 'Dnevnik 2' (u 19:30).

U trajanje nismo uključili sport i meteorološku prognozu, kao ni HRT-ovu 'Temu dana' nakon 'Dnevnika', a ni 'Potragu' na kraju 'RTL-a Danas'. Sve tri emisije ujednačeno su pratile poslovne događaje. RTL TV svakog im je dana u prosjeku posvetio osam minuta i 12 sekundi, Nova TV 7:56, a HRT 7:47. No HRT-ov 'Dnevnik 2' je najkraći, traje manje od 38 minuta; Nova TV je na gotovo 46 minuta, a RTL-ova emisija traje dulje od 49 minuta. Tako je HRT poslovnim događajima posvetio 21 posto vremena u svom 'Dnevniku 2', Nova TV 17 posto, a RTL 16 posto.

Najviše prostora na svim televizijama gospodarstvo je dobilo u četvrtak, 25,7 posto vremena. HRT mu je posvetio 12 i pol minuta u prilozima o pregovorima o novom proračunu EU, poreznim kontrolama pekarnica, prilozima iz Ericssona Nikole Tesle i s turističkog sajma u Münchenu, uz vijest o povećanju naknade za roditeljski dopust za drugih šest mjeseci.

S druge strane, najmanje biznisa bilo je na dan predsjedničke inauguracije, u utorak, 9,2 posto, a Nova TV imala je samo dva posto vremena vezanog uz biznis – vijest o sniženju veleprodajne cijene plina.

Samo da se Jarak ne javlja ispred tvrtke

Kad se spustimo na interese realnog sektora, dolazimo do poduzetničke 'kvake 22' – kako ući u središnje televizijske informativne emisije? Postoji nekoliko opcija. Prva je u skladu s kletvom 'dabogda ti Andrija Jarak izvještavao ispred tvoje tvrtke'. Tako je prošlog tjedna slučaj postao e-Kolektor. Tvrtka je pred propašću, zbog čega se na zagrebačkom Žitnjaku nagomilalo 11 tisuća tona otpada koji je prikupljala, a sad joj je ukinuta polica osiguranja i Državni inspektorat zatražio je da joj se ukine dozvola za gospodarenje otpadom.

U većini ostalih slučajeva sugovornici budu predstavljeni kao direktor neimenovane tvrtke, vlasnik neke agencije, voditelj anonimnoga trgovačkog lanca… Međutim, strah od neplaćene reklame prestaje već u sportskim minutama, kad svaki sugovornik ponosno stoji ispred sponzorskog zida, a na rubu svakog sportskog terena također je niz reklama.

Rijetke su kompanije koje se probiju punim imenom i brendom u informativni program u pozitivnom kontekstu, osim kad se to dogodi 'pod pokroviteljstvom' jakog partnera, poput Ministarstva obrane. Tu se uz izjave Tomislava Debeljaka, Željka Pavlina i Alojzija Šestana nikako nije moglo izbjeći spominjanje njihovih tvrtki, Brodosplita, HS Produkta i Šestan-Buscha.

Druga je opcija za ulazak u dnevnik sektorska priča, poput one o robotizaciji u mliječnom sektoru i nišnom pristupu proizvodnje posebnih sireva, maslaca, jogurta i drugih proizvoda s dodanom vrijednošću umjesto malo isplativog mlijeka. Tako su se u program Nove TV u nedjelju prošvercali mali proizvođači, vlasnici OPG-ova Mijo Pranjić i Ivan Gašić. To pak nije pošlo za rukom brodograditelju iz subotnjeg izvještaja Nove TV sa Sajma nautike na Zagrebačkom velesajmu. Gledatelji su ostali uskraćeni za informaciju da je najskuplju jahtu sa sajma, vrijednu 350 tisuća eura (s PDV-om 437,5 tisuća), sagradio ​Pearl Sea Yachts, tvrtka čiji je direktor Stipe Nevistić tituliran samo kao 'proizvođač brodova'.

Recepti Ericssona NT i Podravke

Dvije iznimke koje izlaze iz kompanijske anonimnosti prošlog su tjedna bili Ericsson Nikola Tesla i Podravka. ERNT je predstavljanje rezultata poslovanja (što nije sadržaj koji inače zanima urednike središnjih televizijskih informativnih emisija) u četvrtak garnirao informacijom da su na temelju njegove tehnologije HT i A1 spremni za uvođenje tehnologije pete generacije kojom će uskoro biti pokriveno sedamdeset posto Hrvatske. To je bilo dovoljno atraktivno za HRT i za RTL Televiziju.

Dan poslije i Podravka je bila kreativna. Otvorenje novoga suvremenog laboratorija 'Zlata Bartl', u koji je uloženo više od milijun eura, obogaćeno je viješću o tome da Podravkine slastice danas ne izlaze samo iz pećnice nego i iz pisača. To su zabilježile sve tri televizije, a RTL pod najzabavnijim naslovom 'Isprintala sam večeru'.

Sutra: Fake TV news: Ima li zaista svaka sedma Hrvatica silikonske grudi?
 

16. travanj 2024 13:30