Hrvatska
StoryEditor

Porez sustigao samoposlužne aparate, zadnji dani ‘tax free‘ biznisa u Hrvatskoj

15. Studeni 2020.

Otkucavaju posljednji dani jedinoga preostalog tax free biznisa u Hrvatskoj. Tržište samoposlužnih aparata nakon dvije godine prilagodbe, prema posljednjim najavama Ministarstva financija, od prvoga siječnja 2021. ulazi u sustav fiskalizacije.

Riječ je o vending-aparatima za kavu, sokove i grickalice, koji su uz samoposlužne autopraonice posljednji ostaci nefiskaliziranog biznisa u Hrvatskoj, a tijekom korone doživjeli su procvat.

Bilo je govora o tome da će se svi aparati internetskom vezom 'prikopčati' na sustav PU-a, ali da neće biti obveze automatskog izdavanja računa. U tom biznisu gotovo nema troškova radne snage, riječ je o golemom obrtaju koji je do sada bio raj za sivu ekonomiju i trenutačno je to najveće tržište na crno u Hrvatskoj. Ne postoje službene analize koliko hrvatskim bolnicama, školama i ostalim javnim institucijama i privatnim tvrtkama 'kola' takvih aparata.

Tržištem vending-aparata u Hrvatskoj dominira nekoliko velikih igrača, ali postoji i niz manjih poduzetnika, s manjim brojem aparata, čiji je broj nepoznat. Najveći su igrači na tržištu Automatic servis iz Buzeta, tvrtka koja, navodno, raspolaže s nekoliko tisuća aparata, zatim Spaz, koji ih, navodno, ima tri tisuće, Drinkomatic s oko tisuću aparata, Krešimir-Futura, Živi napitak u vlasništvu Daria Šimića s oko 800 aparata te Franckov Snogoo. 

20. lipanj 2024 12:30