Hrvatska
StoryEditor

Portugal razvija prvo selo za digitalne nomade, trebamo li i mi?

21. Siječanj 2021.
Ponto do Sol, gradić na portugalskom otoku Madeirafoto Shutterstock

Ponto do Sol na jugozapadnoj obali otoka Madeira postat će prvo selo za digitalne nomade na svijetu. Sudeći prema interesu ciljane populacije bit će to 'jackpot' za Portugal. U roku od tjedan dana otkako je najavljena inicijativa za boravak se prijavilo više od 1.600 zainteresiranih, iako selo ima kapacitet za sto nomada koji se obvezuju ostati minimalno mjesec dana.

Gradić ima više od osam tisuća stanovnika i zadivljujuće pejzaže, a osim prirodnih ljepota digitalnim nomadima pružit će besplatan internet i prostor za rad u kulturnom centru John do Passos. Domaćini će se pobrinuti i za zabavna događanja te druženja s lokalnom zajednicom.

'Digitalno selo' rezultat je zajedničkih napora regionalne uprave Madeire, Startupa Madeira i digitalnog nomada Gonçalo Halla. Sklopljena su partnerstva s lokalnim biznisima kao što su agencije za nekretnine, hoteli i tvrtke za najam vozila kojima će se nomadi služiti. Hall i njegovi partneri nadaju se da će realizirati još sličnih projekata na Madeiri, ali i na drugim ruralnim područjima Portugala.

Najpoznatiji hrvatski zagovornik iskorištavanja turističkog i ekonomskog potencijala digitalnih nomada te u skladu s tim transformacije Hrvatske u destinaciju koja ih dočekuje raširenih ruku Jan de Jong kontaktirao je Halla. Zanimalo ga je ima li Hrvatska predispozicije za razvoj sličnog projekta. 

- Predviđam da će u skoroj budućnosti Portugal, Hrvatska, Grčka, Španjolska i Cape Verde biti među najtraženijim destinacijama za digitalne nomade - kazao je Hall osnivač Hrvatske udruge digitalnih nomada de Jongu.

Ohrabren takvim riječima najpoznatiji hrvatski Nizozemac pokrenuo je raspravu na svom LinkedIn profilu gdje bi bilo najbolje smjestiti selo za digitalne nomade u Hrvatskoj. Ideja ne nedostaje, kao ni otoka, depopulariziranih područja u Lici, Gorskom Kotru, obećavajućih lokacija u Slavoniji, Zagorju. Coworking prostori, brzi internet i spremnost na brzu reakciju i hvatanje prilike dok je rad na daljinu na cijeni čarape su koje je malo teže spariti, ali ne i nemoguće.

Što kažete na ideju, trebamo li razviti 'selo za digitalne nomade'?

17. travanj 2024 20:49