Hrvatska
StoryEditor

Potrošnja i dalje raste - potrošnja u maloprodajama porasla za 10 posto u lipnju

30. Srpanj 2021.
maloprodaja trgovinafoto Shutterstock
U Hrvatskoj je u lipnju potrošnja u maloprodaji porasla peti mjesec zaredom, i to za više od 10 posto, što ukazuje na daljnji oporavak potrošnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u lipnju realno pala za 3,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine porasla 10,9 posto.

To je peti mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

Ipak, rast u lipnju znatno je usporen u odnosu na svibanj, kada je promet u maloprodaji skočio za 16,5 posto na godišnjoj razini.

U lipnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 10,2 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, ojačao 7,5 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih šest mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je 12,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U cijeloj 2020. godini pao je za 5,8 posto.

Očekuje se rekordni skok BDP-a u drugom kvartalu

Snažan rast potrošnje u maloprodaji, industrijske proizvodnje, izvoza i drugih najvažnijih makroekonomskih pokazatelja u travnju, svibnju i lipnju ukazuje na oporavak cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Zahvaljujući tome, u drugom tromjesečju očekuje se snažan rast gospodarstva u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što će biti prvi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini od prvog tromjesečja prošle godine i najvjerojatnije rekordni.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić kazao je nedavno da u drugom tromjesečju očekuje stopu rasta BDP-a od oko oko 18 posto, što je u velikoj mjeri posljedica baznog razdoblja drugog tromjesečja 2020., kad je BDP pao rekordnih 14,4 posto.

U cijeloj prošloj godini BDP je zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8 posto.

20. svibanj 2024 02:53