Hrvatska
StoryEditor

Predizborna k(o)ronologija s WhatsAppom i političkim prijelaznim rokom

31. Svibanj 2020.
Predizborni darovi Andreja Plenkovića

21. svibnja

• Vlada je odobrila isplatu milijun eura financijske pomoći WHO-u i Fondu UN-a za globalnu borbu protiv bolesti COVID-19 i pokrenula postupak za dizanje dvaju zajmova Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD, ispostava Svjetske banke), i to za oporavak nakon potresa i mjere protiv epidemije koronavirusa, u ukupnom iznosu od 475,9 milijuna eura. Odobreno je devet milijuna kuna privremene izvanredne mjere pomoći za proizvođače tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje.

23. svibnja

• Davor Božinović rekao je na RTL-u da je u Hrvatsku ovih dana ušlo oko 7500 građana EU, najviše iz Slovenije. To je dio novoproklamiranoga 'kontroliranog turizma', a najavljuje se da će se gužve riješiti ispunjavanjem web-aplikacije pa će se granica ubuduće prelaziti u nekoliko sekundi.

25. svibnja

• Za učenike nižih razreda osnovne škole danas je bio četvrti početak školske godine. Prvi je bio onaj uobičajeni, početkom rujna, drugi kad se nastava normalizirala nakon štrajka, treći je bio početak nastave na daljinu prije deset tjedana. U škole se na čudan, pomalo fakultativan poziv odazvalo osamdeset posto učenika (najmanje u Zagrebu, samo šezdesetak posto).
• Premijer Andrej Plenković počeo je predizborni obilazak Hrvatske. U Zadru je uručio ugovore za EU projekte vrijedne 135 milijuna kuna.

26. svibnja

• Stožer je ukinuo zabranu rada trgovina nedjeljom. Epidemiološke mjere to su napokon dopustile, ali, nažalost, još ne dopuštaju rad blagdanom pa će sve trgovine biti zatvorene ove subote, na stari/novi Dan državnosti. Stožer je liberalizirao nedjelju samo tri dana nakon predizborne najave ministra gospodarstva Darka Horvata da će (HDZ) u novome mandatu predložiti 14 radnih nedjelja u godini.

• Od ove subote, 30. svibnja, mogu se održavati sportska natjecanja na otvorenome bez publike uz HZJZ-ov epidemiološki okvir koji će u međuvremenu biti objavljen.

• Dobra vijest stiže iz Berlina: Njemačka će od 15. lipnja dopustiti putovanja u 31 zemlju. Naravno, i Hrvatska je na popisu, kao i sve članice EU, Velika Britanija te četiri države šengenskog područja – Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. Nijemci, dakle, dolaze spasiti nam sezonu.

• Premijer je nastavio predizbornu turneju na jugu. Posjetio je u Komarni gradilište najveće strateške promašene investicije, a u Dubrovnik je 'donio' 70 milijuna kuna za rekonstrukciju i proširenje Lapadske obale. Skoknuo je i na vrgorački pršut u novu pršutanu 'Braće Pivac'. Onamo nije donio lovu, a ne zna se je li u Zagreb ponio koji pršut u 'gepeku'.

• Gdje si bio '91.? To pitanje postavili su Miroslavu Škori najprije Ivica Vrkić pa Krunislav Olujić. Škori je u međuvremenu pristupio Stjepo Bartulica. Bivši premijer Tihomir Orešković sa Škorom se zasad samo slikao. A novopečeni političar Nino Raspudić od Škore je skrenuo k Mostu i odmah otvorio frontu prema Gordanu Jandrokoviću, koji mu nije ostao dužan. SDP još pregovara s međimurskim županom Matijom Posavcem, na HDZ-ovoj listi bit će, najvjerojatnije, i članica Stožera Maja Grba Bujević, a još se ne zna hoće li se kandidirati generali Markač i Krstičević te što će biti s Davorom Ivom Stierom…

• Uoči izbora u prvi plan dolazi Ina. Sad je u igri memorandum Ine i Janafa o transportu sirove nafte iz Hrvatske izravno u mađarske i slovačke rafinerije. Podsjetimo, Ina je bila kobna za dvojicu Plenkovićevih prethodnika na čelu stranke – Ivu Sanadera i Tomislava Karamarka. A u nastavku memorandumske afere ministar rada Tomislav Ćorić pred mikrofonima je prozvao novinara N1 televizije Hrvoja Krešića za njegova privatna negativna stajališta o izboru hrvatskih članova Uprave Ine. I tu se povijest ponavlja, ali tko se još sjeća sporne grupe ​na WhatsAppu ​ i poruka u Viberu koje su stajale osmero HDZ-ovaca članstva u stranci? To je bilo jako davno, prije čak pola godine.

• Istog dana kad je nova državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek prisegnula pred predsjednikom Sabora, Uskok je nakon dvoipolgodišnje istrage podignuo optužnicu protiv stečajnog upravitelja Pere Hrkaća, sutkinje zagrebačkoga Trgovačkog suda Vesne Malenice te još četiri osobe i jedne tvrtke. Sumnjiče se da su malverzacijama oštetili tvrtke u stečaju za 45 milijuna kuna (a najviše Glumina banku) i da su strpali u džepove 12 milijuna kuna.

27. svibnja

• Od danas je omogućeno održavanje okupljanja, uključujući poslovne konferencije, vjenčanja, proslave i domjenke, zasad do stotinu sudionika u zatvorenim prostorima odnosno do tristo na otvorenome. Posebne preporuke HZJZ-a vrijedit će za koncerte i festivale.

19. travanj 2024 12:50