Hrvatska
StoryEditor

Predsjednik uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović podnio ostavku

30. Listopad 2019.
Marko Bogdanović

Predsjednik uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović u srijedu je podnio ostavku, objavili su iz te tvrtke napominjući kako ostavka stupa na snagu istoga dana.

U obrazloženju ostavke Bogdanović ističe kako se Đuro Đaković Grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji uslijed dva ključna problema -  nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala.

Također navodi da je provedeno gotovo kompletno poslovno restrukturiranje i trenutno grupacija Đuro Đaković posluje samo u održivim programima, dok su svi neperspektivni ugašeni.

Svi postojeći ugovoreni poslovi u segmentu proizvodnje vagona u cijelosti su namijenjeni izvozu i pokrivaju zaposlenost proizvodnje za razdoblje do 2021., a definiran je i smjer u ostalim programima, kaže Bogdanović. Međutim, smatra da unatoč naporima Uprave i ostvarenom napretku u poslovnim rezultatima "daljnje poboljšanje nije moguće bez provođenja cjelovitog financijskog restrukturiranja s naglaskom na jačanje kapitala Grupacije".

Djelomično financijsko restrukturiranje grupacije, kako je naveo, započelo je odobrenjem HBOR-ova kredita od 95 milijuna kuna krajem 2018., ali je otežano prestankom financiranja vagonske proizvodnje.

Financiranje proizvodnje vagona za izvoz Uprava je pokušala riješiti dogovorom s bankama, pri čemu su one tražile dodatne kolaterale od države.

Konačni model restrukturiranja smatra mogućim provesti sukladno Smjernicama EK-a o državnim potporama za restrukturiranje nefinancijskih poduzetnika u teškoćama, navodi Bogdanović u obrazloženju ostavke.

- Svi gore navedeni napori Uprave nisu se pokazali dostatnima, a izostala je podrška ključnih dionika našoj viziji i predloženim koracima za postizanje dugoročne stabilnosti. Nakon višemjesečnih pokušaja i apela, zaključujem da izostaje nužno povjerenje vlasnika u mene te da bi moj daljnji ostanak na ovoj funkciji predstavljao teret u iznalaženju rješenja za društvo, istaknuo je Bogdanović. 

U priopćenju se navodi da društvo dalje nastavlja funkcionirati pod vodstvom člana Uprave Slavena Posavca. 

06. prosinac 2022 19:10