Hrvatska
StoryEditor

Premijer na sastanku čelnika EU-a: Hrvatskoj najmanje 20 milijardi eura

20. Srpanj 2020.
Andrej Plenković
Plenković uvjeren u skori dogovor lidera EU-a, Hrvatskoj najmanje 20 milijardi eura

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izaći će poslijepodne pred čelnike EU-a s najnovijim prijedlogom paketa oporavka EU-a, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković i uvjeren je da će Hrvatska osigurati najmanje 20 milijardi eura kroz VFO i instrument 'EU sljedeće generacije'.

Lideri EU-a pokušavaju dogovoriti sveobuhvatni paket težak više od 1800 milijardi eura, koji uključuje višegodišnji financijski okvir (VFO) od 1074 milijardi eura i instrument EU sljedeće generacije od 750 milijardi, od kojih bi veći dio bio bespovratna pomoć, a ostatak zajmovi.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel predstavit će poslijepodne u Bruxellesu najnoviji prijedlog kada će se 'točno moći izračunati koliko sredstava ide iz VFO-a, a koliko iz instrumenta EU sljedeće generacije', najavio je Plenković.

Očekuje najmanje 20 milijardi eura za Hrvatsku i vjeruje u postizanje određenog kompromisa koji 'u konačnici, što se tiče Hrvatske neće imati neke velike modifikacije'.

- Naša je želja da u idućih sedam godina Hrvatska na raspolaganju ima 20 milijardi eura za gospodarski oporavak, regionalni razvoj, poljoprivredu, očuvanje radnih mjesta, digitalizaciju, modernizaciju... - rekao je.

Bespovratna sredstva glavni krivac zastoja samita EU-a

Dogovor blokira neslaganje 'štedljivih' zemalja članica o iznosu bespovratnih sredstava u predloženom planu gospodarskog oporavka EU-a pogođenog pandemijom koronavirusa.

- Kriza COVIDa-19 ne samo da je zdravstvena kriza nego je uzrokovala jednu od najvećih gospodarskih i financijskih kriza. Da bismo na nju adekvatno odgovorili - mehanizmi, instrumenti i sredstva trebaju biti velika - rekao je hrvatski premijer. 

Kaže da se trebaju 'izbjeći sukobi pa i odraz nepovjerenja u dva pravca, jedan je zapad prema istoku, a drugi sjever prema jugu', a ponajprije zbog razlika u uplati u proračun EU-a. 

Nizozemska, Danska, Švedska, Austrija i Finska traže, prema diplomatskim izvorima, 350 milijuna eura bespovratnih sredstava i jednaki iznos u zajmovima. Ostale članice protive se smanjenju bespovratnih sredstava ispod 400 milijardi eura.

- Njihova inicijalna logika bila je da sve ide kroz zajmove. Logika 22 druge države članice i Europske komisije je da Unija postoji i da pokaže solidarnost - rekao je Plenković i dodao da financijska tržišta pozorno prate ishod samita EU-a. 

Pregovori 27 članica bloka nastavljaju se od 16 sati u Bruxellesu, četvrti dan zaredom. 

- Nakon teških pregovora i brojnih kompromisa ipak se polako, to je i moja ocjena, krećemo prema dogovoru - rekao je hrvatski premijer. 

15. svibanj 2022 10:47