Hrvatska
StoryEditor

Preminuo hrvatski ekonomist Ivo Bićanić

27. Studeni 2021.
Ivo Bičanić

Ekonomist Ivo Bićanić umro je u Zagrebu u 70. godini. Diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je radio od 1976. do umirovljenja 2016. kao redoviti profesor makroekonomije, piše Jutarnji list.

Magistrirao na Sveučilištu u Oxfordu. Bio je suradnik na St. Anthony´s College u Oxfordu (1985.) i na Woodrow Wilson International Center for Scholars u Washingtonu (1993./94.) te gostujući profesor na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti (od 1996. do 2010.) i na Sveučilištu u Zürichu (od 2012). Objavljivao je radove u inozemnim časopisima i knjigama, bio je komentator u časopisu Banka te aktivni sudionik rasprava na portalu ideje.hr.

Objavio je radove u inozemnim časopisima i knjigama, preveo više klasičnih i suvremenih ekonomskih djela s engleskog jezika (J. M. Keynes, A. K. Sen i dr.) a važnije djelo izdvaja se: Makroekonomika I za ekonomiste i neekonomiste s hrvatskim primjerima (koautor Milan Deskar-Škrbić, 2018).

Upravo se Milan Deskar-Škrbić lijepim riječima oprostio od profesora Bičanića koje prenosimo u cijelosti:

Danas nas je napustio najveći čovjek kojeg sam poznavao, moj mentor, ali i puno više od toga, profesor Bićanić, zvani Bićo. :( Njemu dugujem cijelu profesionalnu karijeru, ali najvažnije, od njega sam naučio sve najveće vrijednosti koje osoba može imati i zahvalan sam mu na svakom trenutku kojeg smo proveli skupa... Kada smo pisali ovaj zadnji B2B2 tekst koji je zaokružio našu drugu knjigu nisam ni sanjao da je to stvarno ZADNJI tekst. Uvijek je želio imati knjigu iz modela rasta jer je bio najveći teoretičar rasta, ne samo u RH, već i šire. Na žalost, nismo ju dovršili na vrijeme, ali ćemo ju zato posvetiti njemu i napraviti ju još boljom.

Nikada nije bio od velike patetike tako da neću ni ja biti, ali moram mu reći hvala u svoje ime, ali i u ime mnogih drugih mladih ekonomista poput Marka Krištofa, Ive Tomić, Jurice Zrnca, Ivice Rubila, Jasene Torma, Vjerane Burleigh, Vedrane Pribičević, Rafaela Ravnika i mnogih drugih koji nemaju Facebook ili sam ih sada zaboravio zbog cijele nenadane situacije...
Ono što je sigurno je da današnjim danom ne nestaje, jer ostaje u srcima i glavi mnogih! Hvala Vam profesore na svemu!

21. travanj 2024 10:27