Hrvatska
StoryEditor

Private equity fondovi - Zaredali su izlasci fondova iz kompanija

21. Svibanj 2021.
Piše: Antonija Knežević

Piramida prodana japanskom Niprou, Dalmacija hoteli Laguni Novigrad, Optimapharm američkom private equity fondu, a prije nekoliko dana umjesto fonda Inspirio FGS kao vlasnik 51 posto dionica Zagreb-Montaže upisala se građevinska tvrtka iz Sesveta IG niskogradnja. Nove vlasnike mogao bi dobiti i Hotel Plat, intenzivno se traže kupci za većinski udio u Spačvi, a navodno je već dogovoreno i tko će biti novi vlasnik Dalekovoda.

Nakon što je COVID-19 privremeno pokolebao ekonomske aktivnosti i cijeli svijet stavio 'na čekanje', dolazak cjepiva i nada da ćemo o pandemiji govoriti u perfektu, čini se, probudila je i private equity fondove. Hvatsko private equity i venture capital tržište procvjetalo je usprkos bolesti COVID-19 te je u kriznoj 2020. godini ostvaren apsolutno najveći iznos ulaganja do sada. S druge strane, fondovima gospodarske suradnje koji se uglavnom nalaze u zadnjoj godini poslovanja, curi rok za dezinvestiranje pa intenzivno pokušavaju unovčiti svoja ulaganja.

I dok se stari fondovi pokušavaju riješiti imovine, na scenu su stupili i novi hrvatski fondovi privatnog kapitala, a i sve više stranih private equity fondova traži mete među domaćim kompanijama. Budući da se procjenjuje da će narednih godina u Hrvatskoj biti preko 15.000 kompanija na prodaju, jer osnivači nemaju nasljednike kojima bi ostavili tvrtku pa je moraju prodati, potencijalnih tvtki za preuzimanje ne nedostaje.

Koje sve tvrtke trenutno traže kupca, tko su potencijalni preuzimatelji portfelja Fondova gospodarske suradnje te kakve mete preferiraju novi private equity fondovi, čitajte detaljnije u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera.

24. travanj 2024 09:42