Hrvatska
StoryEditor

REGIONALIZACIJA KORONE: Hrvatska bitka za posezonu u Istri i na Kvarneru

05. Rujan 2020.

Hrvatska je ovih dana u diplomatskoj koronaofenzivi – od premijera Plenkovića i šefa diplomacije Grlića Radmana do vozača u svakom veleposlanstvu.

Posebno se obrađuju najjača emitivna tržišta, odnosno države iz kojih u Hrvatsku dolazi najviše turista. Teza je da su turisti u Hrvatskoj sigurni od korone, odnosno da samo neke županije imaju zabrinjavajući broj zaraženih.

Predlažu sugovornicima da u ocjeni rizika od korone za turiste primjenjuju regionalni princip, kakav već imaju Njemačka prema Hrvatskoj i Slovenija prema Italiji. Upravo je Slovenija najpoželjnija meta za promjenu, a uz nju Poljska i Češka. Iz tih država i Njemačke u kolovozu nam je stiglo i najviše turista. Mađarska je ionako zatvorila granicu prema Hrvatskoj.

A što bi ta regionalizacija, odnosno županijska karta rizika od korone donijela? To je, zapravo, bitka za turističku posezonu u Istri i na Kvarneru. Jer, od pet jadranskih županija jedino te dvije imaju epidemiološku situaciju koja je usporediva s Njemačkom i Slovenijom, a bolja je od austrijske. Srednjem i južnom Jadranu, nažalost, regionalizacija korone manje pomaže.

28. travanj 2024 15:48