Hrvatska
StoryEditor

RSG KAPITAL - Slovenci izašli iz vlasništva Degordiana i Shoutema

15. Ožujak 2020.
Jure Mikuž

Slovenski fond rizičnoga kapitala RSG Kapital izašao je iz hrvatskih tvrtki u kojima je imao vlasnički udio. U Shoutem je 2010. uložio 1,2 milijuna dolara, a u Degordian 2013. milijun eura. RSG-ov udio u Shoutemu otkupili su osnivači Viktor Marohnić i Luka Abrus (Five), a u Degordianu ga je kupio Ante Mandić putem svoje tvrtke Softman.

– RSG Kapital investitor je koji ulaže u kompanije u ranim fazama i traži izlaz kad postignu neki rast prihoda i vrijednosti udjela. U Shoutemu su glavni razlog za prodaju bile promjene na tržištu mobilnih aplikacija zbog kojih više nije bilo realno očekivati brz rast prihoda, a za Degordian smo pak dobili ponudu koja je bila dovoljno atraktivna. RSG Kapital trenutačno nema udjela u hrvatskim tvrtkama – kaže Jure Mikuž, osnivač fonda.

RSG Kapital polako traži izlaz iz svih tvrtki koje su u portfelju Prvog fonda i planira ga likvidirati 2020. ili 2021. Ekipa koja upravlja RSG Kapitalom istodobno upravlja fondom ENIF, koji je u Hrvatskoj ulagao u tvrtke Agrivi, Sentinel Marine, Adscanner, MoreStudio, BulbTech i Habiplace.

– I dalje tražimo nove investicije u Hrvatskoj. Planiramo ulagati iz sadašnjega fonda ENIF i novoga koji ćemo tek osnovati – kaže Mikuž.

19. travanj 2024 17:32