Hrvatska
StoryEditor

S Novom godinom 15 hrvatskih gradova ukinulo je porez na potrošnju

02. Veljača 2021.

Neki gradovi odlučili su se u krizi odreći dijela prihoda i rasteretiti svoje poduzetnike i građane pa su tako Bjelovar, Čakovec, Valpovo i Pleternica ukinuli prirez, dok je porez na potrošnju od 1. siječnja ukinulo 15-ak gradova, objavio je u utorak portal gradonačelnik.hr.

Nakon što je 1. svibnja prošle godine ukinuo prirez od 6 posto, Grad Bjelovar u studenome je ukinuo i porez na potrošnju, koji je iznosio 3 posto, a u gradsku blagajnu donosio je oko milijun kuna godišnje. Gradska uprava tako se odrekla u korist gospodarstva više od 10 milijuna kuna godišnje, navodi portal.

I prirez i porez na potrošnju od 1. siječnja ukinuli su u Čakovcu i time se odrekli 10 milijuna kuna. Stopa prireza u Čakovcu je iznosila 10 posto i od njega su prihodovali gotovo devet milijuna kuna godišnje, dok se na ime poreza na potrošnju u proračun slijevalo oko milijun kuna.

Prirez su u studenome ukinuli u Valpovu, a od 1. siječnja i u Pleternici, u kojoj se dotad plaćao po stopi od 10 posto i donosio oko milijun kuna u gradsku blagajnu. Grad Novska snizio je prirez s dosadašnjih 10 na 8 posto, a porez na potrošnju s 3 na 1 posto, i tako se odrekao oko milijun kuna u proračunu.

Prirez su u svibnju smanjili u Belišću, s 10 na 7 posto, te tako gospodarstvo rasteretili za 300.000 kuna, u Imotskom su ga u studenome prepolovili s 12 na 6 posto, Pakrac ga je snizio s 10 na 7 posto, a Slavonski Brod s 12 na 6 posto.

Prirez su u studenome također smanjili u Vinkovcima, s 13 na 10 posto, što znači 3,5 milijuna kuna manje u gradskom proračunu. U prosincu su prirez prepolovili s 10 na 5 posto i u Čazmi i građanima time ostavili 600.000 kuna.

Porez na potrošnju ukinuli su i u Samoboru, Zagrebu, Zaboku, Donjem Miholjcu, Našicama, Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Osijeku, Zaprešiću, Slavonskom Brodu, Kutini, Krapini, Zlataru, Zaboku te Koprivnici.

U protekle tri i pol godine prirez je ukinulo samo šest gradova - Sveta Nedelja, Ilok, Bjelovar, Sinj, Pleternica i Čakovec, a smanjilo ga je njih 13 - Karlovac, Ogulin, Grubišno Polje, Požega, Belišće, Čazma, Vinkovci, Imotski, Pakrac, Metković, Županja, Slavonski Brod i Novska i Donji Miholjac.

02. ožujak 2024 15:04