Hrvatska
StoryEditor

Šefu Hanfe koji ima kredit u RBA prepolovili kamatu

22. Listopad 2021.
Ante Žigmanfoto Ratko Mavar

Ante Žigman čelnik je Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), a koja je postupala po prijavi bivše direktorice RBA Leasinga Sanje Mehinović te utvrdila prevaru više leasing društava tešku 700 milijuna kuna za 50 tisuća klijenata. No, zahvaljujući odluci Hanfe, leasing društva mogla bi se izvući. Naime, prema tumačenju Hanfe, većina toga otišla je u zastaru te leasing društva moraju vratiti svega 20 milijuna kuna, piše portal Index.hr i dodaje nepoznati detalj vezan za Žigmana, koji je imao stambeni kredit kod RBA banke, vlasnika RBA Leasinga, a koja mu je u periodu od 2018. do 2020. godine, dok je Hanfa istraživala RBA Leasing, smanjila kamatnu stopu s 5.25 posto na 3.50, a zatim na 2.50 posto.

Žigman je u izjavi koju je dao Indexu rekao da nema sukoba interesa jer je pitao svog osobnog bankara da mu smanje kamatu, a on mu je to odobrio. U imovinskoj kartici koju je podnio Žigman u veljači 2018. godine stajalo je da ima kredit u RBA banci od 131.555 tisuća eura iz 2007. godine. U imovinskoj kartici iz tog vremena stoji da je kamatna stopa 5.25. U siječnju 2019. godine kamatna stopa je promijenjena na 3.50 posto, a u lipnju prošle godine Žigman prijavljuje taj isti kredit iz 2007. godine s kamatnom stopom od 2.5 posto, navodi Index.

Tada je prosječna ponderirana kamatna stopa na stanja stambenih kredita odobrenih u Republici Hrvatskoj s ugovorenom promjenjivom kamatnom stopom u eurima i u kunama s valutnom klauzulom u eurima na dan 30. travnja 2020. iznosila 3,60 posto. Žigman kaže da se smanjenje kamatne stope dogodilo slijedom poboljšanih uvjeta na tržištu stambenih kredita. Problem je u tome što u isto to vrijeme, dok je Žigmanu kamata na stambeni kredit i više nego prepolovljena, RBA banka je svojoj bivšoj direktorici Sanji Mehinović u RBA Leasingu, a koja je prijavila prevaru institucijama, podigla kamatnu stopu stambenog kredita s oko 3 posto na maksimalnu moguću, 5.546 posto.

- Kao zaposlenica RBA grupe imala sam povoljnije stambene kredite od drugih. Kamata je bila oko 3 posto, a potpisali smo ugovor u kojem je stajalo da onog trenutka kad izađemo iz grupacije, da će nam se kamata promijeniti u skladu s trenutnim tržišnim uvjetima. Radni odnos je prestao 2018. godine, a RBA je tada nudila "svakome s ceste" kamatu od 2.9 posto. Moja kamata se tada digla na maksimalnu moguću zakonsku kamatu na stambene kredite - opisala je Mehinović za navedeni portal.

06. svibanj 2024 16:21