Hrvatska
StoryEditor

PPD i Ina bez komentara na tvrdnju sindikata o prodaji Petrokemije

08. Lipanj 2021.

PPD i Ina namjeravaju prodati svoje udjele u vlasništvu Petrokemije i tako, nakon dvije i pol godine, nestati iz vlasničke strukture kutinske kompanije, objavio je Sindikat EKN Petrokemije Kutina.

Sindikat izvještava i kako je kupac udjela PPD-a i Ine, s kojim su već duže u tajnim pregovorima, Yildirim Group iz Turske. Radi se o obiteljskoj grupi kompanija u različitim industrijskim sektorima koja djeluje u 51 zemlji na raznim kontinentima i zapošljava oko 14 000 radnika.

- U ovom trenutku nema nikakvih formalnopravnih događanja niti poslovne odluke po pitanju prodaje udjela u tvrtki Terra mineralna gnojiva – odgovorili su iz PPD-a Pavla Vujnovca. Iz Ine su pak poručilida ne komentiraju glasine na tržištu.

Inače, Ina i PPD su krajem 2018. postali većinski vlasnici Petrokemije kada su s Centrom za restrukturiranje i prodaju (CERP), kao predstavnikom države, potpisali Ugovor o dokapitalizaciji Petrokemije. Tvrtke su uplatile ukupno 300 milijuna kuna za 30 milijuna dionica Petrokemije, svaka pojedinačno 150 milijuna kuna, nakon čega su postati većinski vlasnici. Transakcija je provedena kroz partnersko društvo PPD-a i Ine – Terra mineralna gnojiva d.d. (TMG).

Država je preko CERP-a ostala u vlasničkoj strukturi tvrtke s udjelom od 18 posto. Na čelo tvrtke je imenovan dotadašnji član Uprave Davor Žmegač. Osim Ine i PPD-a  novac za dokapitalizaciju dali su Janaf (50 milijuna kn), Plinacro (30 milijuna kn) i Fond za dekomisiju NE Krško (70 milijuna kn), koji zajedno imaju 25 posto udjela u kompaniji. Na taj način izbjegnut je stečaj Petrokemije.

U Sindikatu EKN smatraju da potez većinskih vlasnika nije po ničemu sporan, ali jest upitan ako ga se gleda u svjetlu svih pogodnosti koje im je Vlada RH osigurala prilikom njihovog ulaska u vlasništvo Petrokemije od čišćenja bilance poslovanja, preko otpisa i preknjižavanja rezervnih dijelova pa do izdvajanja deponije fosfogipsa i neutralizacije. Državna intervencija u tom je trenutku daleko nadilazila uloge INA-e i PPD-a.

Sindikat EKN Petrokemije dodaje kako ne znaju u kojoj kojoj su fazi pregovori o prodaji vlasničkih udjela u Petrokemiji, niti kada bi se to moglo realizirati (ako do konačnog dogovora dođe), ali su sigurni da će Ina i PPD za vlasničke udjele dobiti puno više od njihovog ulaganja jer ih u suprotnom ne bi ni prodavali. - Za sada ne znamo niti stav Vlade RH o svemu ovome niti jesu li ih Ina i PPD o svojoj namjeri uopće izvijestili. Podsjećamo da je državni udio u vlasništvu Petrokemije nešto iznad 40 posto - stoji u Informacijama sindikata.

Sindikat EKN-a će, kako navode, narednih dana obaviti razgovore sa svima koji su u ovo upućeni, ili bi bar trebali biti, i nastojati saznati sve o pozadini ovog poteza, ali isto tako i o budućim događanjima važnima za radnike Petrokemije. Zatražili su sastanak na ovu temu s Upravom Petrokemije kako bi saznali što bi se kad i na koji način trebalo događati.

19. travanj 2024 02:53