Hrvatska
StoryEditor

Šonje: Ovaj tečaj određen za ulaz u ERM II ne bi trebao ‘trošiti‘ rezerve HNB-a, ali..

11. Srpanj 2020.
Velimir Šonjefoto Ratko Mavar

Tečaj je određen na fer tržišnoj razini koja je ujedno i očekivan, kaže Velimir Šonje analitičar iz Arhivanalitike. 

- Središnji paritet koji se određuje pri ulasku u ERM 2 ne mora biti i konačni paritet zamjene ukoliko se u toku razdoblja boravka u ERM 2 pokaže da središnji paritet značajno odstupa od ravnotežnog tržišnog tečaja kada se približi trenutak zamjene. U ovom trenutku nema ozbiljne prijetnje da je središnji paritet precijenjen, što bi vodilo značajnijem i dugotrajnom trošenju deviznih rezervi kaže Šonje.

Međutim, napominje, ako se kroz dvije godine pokaže da je to slučaj, paritet se prije zamjene može pomaknuti prema ravnotežnoj vrijednosti.

- Valja podsjetiti, većina zemalja je zamjenu valuta obavila upravo prema tečaju koji je određen pri ulasku u čekaonicu za euro. Slovačka je jedini slučaj kada je središnji paritet mijenjan nakon ulaska u ERM 2. Radilo se o suprotnom smjeru promjene: središnji paritet je na početku bio potcijenjen. Slovaci su zbog toga imali ogromne viškove na tekućem računu bilance plaćanja i akumulirali značajne iznose rezervi, pa je središnji paritet naknadno revalviran tj. kruna je ojačana prije zamjene valuta. Za sada nema naznaka da bi se u Hrvatskoj mogao dogoditi takav slučaj. Koliko možemo sagledati u ovom trenutku, tečaj izgleda ravnotežan - zaključuje Šonje

21. travanj 2024 05:24