Hrvatska
StoryEditor

Spin Valis uvrštava dionice na Zagrebačku burzu, očekuju veću vidljivost

01. Rujan 2021.
Zdravko Jelčić

Još jedna kompanija, požeški drvoprerađivač Spin Valis, odlučila je izlistati dionice na Zagrebačkoj burzi. Kako stoji u priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Spin Valisu d.d. se odobrava prospekt u vezi s uvrštenjem 65.706 redovnih dionica, oznake vrijednosnog papira SPNV-R-A, na uređeno tržište Zagrebačke burze d.d., segment Redovito tržište.

To je peti po redu odobreni prospekt uvrštenja dionica na Zagrebačku burzu od početka ove godine, odnosno jedanaesti od početka 2020., što svjedoči o kontinuiranom porastu interesa društava za uvrštenja dionica na uređeno tržište.

Dionice su izdane na ime, u nematerijaliziranom obliku, nominalnog iznosa 440 kuna po dionici, ukupnog nominalnog iznosa 28.910.640 kuna. Odluku o uvrštenju dionica donijela je Glavna skupština društva održana u listopadu 2020. Najznačajnija djelatnost društva je proizvodnja namještaja, a prema navodima iz društva uvrštenje će omogućiti trgovanje dionicama te povećati transparentnost poslovanja.

Najveći pojedinačni dioničar i član uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić istaknuo je za Lider kako je glavni motiv za listanje dionica na burzi to što žele biti vidljiviji i transparentniji. – Mi smo ozbiljno dioničko društvo, izvozno smo orijentirani i usmjereni na globalno tržište. Na ovaj način želimo biti još otvoreniji i vidljiviji potencijalnim ulagačima u branšu – rekao je Jelčić.

Spin Valis je, kaže Jelčić, u zadnjih par godina investirao oko 30 milijuna eura te želi i dalje ulagati i snažnije se pozicionirati na tržištu. Prošle godine je tvrtka ostvarila 128,6 milijuna kuna prihoda uz dobit od 4,4 milijuna kuna, a ove godine se očekuje nastavak rasta svih pokazatelja. Izvoz čini oko 50 posto prihoda, a kada se zbroji direktni i indirektni izvoz, taj se udio, kaže Jelčić, penje preko 80 posto.

Uz Jelčića koji ima 19,5 posto dionica Spin Valisa, najveći pojedinačni diončari koji zajedno drže više od 50 posto udjela su Miljenko Katranček (član uprave) i Marko Žmire (predsjednik uprave).

Spin Valis Grupu čine društvo Spin Valis d.d. te dva društva-kćeri, Valis Fagus d.o.o. i Spin Valis International d.o.o. Spin Valis Grupa ima oko 450 zaposlenih te je najveći poslodavac u drvno-prerađivačkoj industriji u Požeško-slavonskoj županiji koji zapošljava 12,5 posto svih zaposlenih u prerađivačkoj industriji te županije. Unutar Grupe postoji zaokružen poslovni proces pa ona tako raspolaže pilanom, pogonom za proizvodnju elemenata, sušarom i parionom, tvornicom namještaja, pogonom za preradu drvnih ostataka u briket te bioenerganom za proizvodnju električne energije.

19. travanj 2024 12:14