Hrvatska
StoryEditor

Što znači početak pooštravanja monetarne politke Feda

22. Prosinac 2021.
Piše: Vlatko Kesegić, FIMA-Vrijednosnice d.o.o.

Sjednica američkih Federalnih rezervi u prosincu potvrdila je očekivanja da započinje vrijeme pooštravanja mjera monetarne politike. S obzirom na povišenu inflaciju u ovoj godini, koja ne pokazuje znakove prolaznog karaktera kako ju je Fed na ranijim sjednicama percipirao, uz američko gospodarstvo u blizini pune zaposlenosti, sudionike ne iznenađuje što se američka središnja banka odlučila na promjenu politike.

S tim u svezi najavila je ubrzavanje zatvaranja svog programa otkupa obveznica povezanog s kvantitativnim popuštanjem već u ožujku u odnosu na ranije planirani lipanj. Također, članovi FOMC-a sada očekuju tri povećanja ključnih kamatnih stopa u 2022. godini.

Grafički prikaz mogućeg kalendara ovih događaja s obzirom na sjednicu Fed-a je u nastavku.

Sudionici financijskih tržišta u većoj su mjeri očekivali ovakav 'jastrebovski' ton čelnika Fed-a. Ipak, nedavna pojava nove varijante koronovirusa omikron, koja se širi do sada neviđenom brzinom i koja izravno prijeti oporavku globalne ekonomije od pandemijom uzrokovanih gospodarskih poremećaja, izazvala je novi element u procjeni posljedica stezanja monetarne politike i time dovela do porasta rizika od moguće pogreške u odlukama monetarnih vlasti.

Naime, mjere stezanja politike, koje bi za glavni cilj trebale imati snižavanje povišene inflacije, uzrokovat će usporavanje gospodarstva koje bi u isto vrijeme moglo imati negativne posljedice od ponovnog rasplamsavanja pandemije uzrokovanog omikron varijantom.

Ovakva potencijalna dinamika počinje izazivati sve veću nervozu među investitorima, što se vidi u nedavnom povećanju volatilnosti na burzama i to u inače sezonski pozitivnom razdoblju za dionička tržišta kada ulagači obično očekuju miran kraj godine pa čak i skok cijena u sklopu tzv. 'Santa rally-a' koji najčešće nastupi u drugoj polovici prosinca. Dodatno problematično za investitore je što se nervoza počela prelijevati iz špekulativnog dijela tehnološkog sektora koji uključuje brzo rastuće dionice koje nose vrtoglavo visoke valuacije a koje su posljednjim mjesecima rasprodavane s obzirom na najveću osjetljivost u slučaju očekivanog pooštravanja monetarne politike.

Od nedavno su pod pritiskom sve više i cijene dionica iz cikličnih sektora za koje se ranije prognoziralo da će se najbolje snaći u novim uvjetima povišenih kamatnih stopa. Primjerice, dionice iz financijskog sektora se korigiraju jer krivulja obvezničkih prinosa sve više poprima ravniji oblik sugerirajući povećavanje rizika recesije. Navedeni rizik pritišće i cijenu nafte pa cijene energetskih kompanija padaju a slični su razlozi uzrokovali i negativan sentiment za dionice iz industrijskog i materijalnog sektora. Rasplamsavanje pandemije i ponovno uvođenje novih mjera sprečavanja širenja zaraze ima izravnu prijetnju za dionice iz potrošačkog cikličkog sektora.

Buduće razdoblje stezanja monetarne politike, dok se Fed bori s povišenom inflacijom uz istovremeno usporavajući gospodarski rast, predstavlja pogodno tlo za defanzivnije sektore poput necikličkog potrošačkog, zdravstvenog i komunalnog sektora koji su najbolje prošli u proteklim danima iako su i cijene njihovih dionica u padu. 

Izvedba etf-ova koji prate spomenute i ostale glavne sektore od posljednje sjednice Fed-a prikazana je u nastavku.

Ovako prigušeni uvod u kraj godine zamaskirao je inače vrlo dobru godinu za investitore s obzirom na sveukupni rast tržišta od preko 20 posto ako se uzme u obzir ovogodišnja izvedba S&P 500 indeksa. Iako se ulagači s pravom imaju razloga bojati nove pooštrene politike Feda u 2022. godini, ne bi trebali zaboraviti izreku koja duži niz godina zlata vrijedi: 'Nemoj se boriti protiv Feda'.

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI:

Sadržaj u ovom članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za kupnju odnosno prodaju ili poziv na kupnju odnosno prodaju financijskog instrumenta ili grupe instrumenata koji se u istom eventualno spominju. Sve izneseno u ovom članku dano je isključivo u informativne svrhe. Prije početka trgovanja bilo kakvim financijskim instrumentom važno je uzeti u obzir rizike povezane s ulaganjem u iste. Trgovanje dionicama, ETF-ovima i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost gubitka dijela ili cjelokupnog uloženog iznosa. Prethodni prinosi financijskih instrumenata nisu jamstvo budućih prinosa.

18. travanj 2024 00:41