Hrvatska
StoryEditor

Tehnika: Visoki trgovački sud odbio žalbe četvero vjerovnika

30. Svibanj 2021.
Zlatko Sirovec
Predstečajni postupak traje već dulje od osamsto dana pa je jedan od razloga žalbe Imotehnike, Onyxa i SB Tornja bio taj da se postupak trebao obustaviti nakon isteka tristo dana budući da nije potpisan sporazum. Međutim, VTS ističe da za to nije kriva Tehnika

Tehnika, na čijem je čelu Zlatko Sirovec, može nastaviti predstečajni postupak nakon što je Visoki trgovački sud (VTS) odbio žalbe četiri tvrtke na rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu (TSZG) kojim je potvrđen predstečajni sporazum. Tim je sporazumom izmijenjen plan restrukturiranja Tehnike za koji su glasali vjerovnici potkraj veljače, ali tvrtke Imotehnika iz Prološca, čakovečki Instalomont Termocentar, splitski Onyx i zagrebački SB Toranj smatrale su da su im povrijeđena prava.

Predstečajni postupak traje već dulje od 800 dana pa je jedan od razloga žalbe Imotehnike, Onyxa i SB Tornja bio taj da se postupak trebao obustaviti nakon isteka 300 dana pošto nije potpisan sporazum. Međutim, u obrazloženju VTS, iako potvrđuje probijanje roka, ističe da za to nije kriva Tehnika, nego je razlog probijanja roka taj što TSZG zbog objektivnih okolnosti nije donio rješenje o obustavi, među kojima navodi pandemiju izazvanu koronavirusom i potres u Zagrebu, uslijed čega je sud bio zatvoren. Osim toga, VTS ističe da su postojali razlozi 'koji se mogu pripisati nepostupanju prvostupanjskog suda', što se može iščitati i sporošću samog suda, a što se kao krivnja ne može pripisati Tehnici.

Te su se tvrtke žalile i na još neke točke predstečajnog sporazuma koje je VTS odbacio, a žalba Instalomont Termocentra razlikovala se po tome što je njegova tražbina pogrešno utvrđena kao neosigurana tražbina. Naime, izmijenjenim planom restrukturiranja predviđena je jedna skupina vjerovnika – vjerovnici koji imaju neosiguranu tražbinu. Međutim, u toj tvrtki ističu da ona ima pravo na osiguranu tražbinu jer je pravomoćnim rješenjem stekla založno pravo na predmetu osiguranja i ima položaj razlučnog vjerovnika, odnosno pravo na odvojeno namirenje. VTS je i tu žalbu odbacio jer izmijenjeni plan restrukturiranja ni na koji način ne ugrožava pravo Instalomont Termocentra kao razlučnog vjerovnika, pa nema razloga, stajalište je VTS-a, da se zbog toga poništava rješenje TSZG-a, čime bi se samo produljio ionako već dug postupak.

Od ukupno utvrđenih tražbina, odnosno osporenih tražbina za koje postoji ovršna isprava u iznosu od 278,6 milijuna kuna, izmijenjenim planom restrukturiranja otpisano je 80 posto, a otplata preostalih 20 posto otplaćivat će se u 24 jednake tromjesečne rate, bez kamata. 

24. travanj 2024 04:51