Hrvatska
StoryEditor

Todorićeve mjenice četiri puta vrednije od Leda

04. Travanj 2021.
Ivica Todorićfoto Dražen Lapić

Istog dana objavljeno je da je Ivica Todorić optužen, zajedno s još 22 osobe, za kriminal s mjenicama i da je prodana dojučerašnja Todorićeva perjanica Ledo.

Mjenična optužnica nadovezuje se na onu iz kolovoza 2019. kad je tužiteljstvo zbog prikrivenog financiranja Agrokora podignulo 13 optužnica protiv 29 odgovornih osoba u tvrtkama dobavljačima Todorićeva koncerna. Sad je na tapeti ‘druga strana‘, odnosno ‘gazda‘ i njegovi ljudi koji su sudjelovali u prikrivenom financiranju Agrokora ugovorima o faktoringu i lažnim mjenicama na iznos od 17,8 milijardi kuna. Istog dana Fortenova je realizirala prodaju svoje divizije zamrznute prehrane (Ledo s beogradskim Frikomom i Ledom Čitluk).

Britanski Nomad Foods platio je 615 milijuna eura, što je i više od očekivanja ekonomskih analitičara. Međutim, Nomad se nakon kupnje Unileverova programa zamrznute hrane s još nekoliko akvizicija razvio u najvećeg europskog igrača, ali koji u svom portfelju nema sladoled. I zato bi ovo mogla biti dobitna kombinacija za oba sudionika transakcije. No baš se zgodno poklopilo pa se može usporediti gotovo 18 milijardi ‘mjeničnih‘ kuna s 4,6 milijarde ‘sladolednih‘ kuna. Jedino su državni HT i Ina prodani za veću cijenu od Leda.

Dakle, vrijednost lažiranih mjenica čak je četiri puta veća od najvećeg iznosa koji je ikada u prodaji postigla ijedna privatna kompanija iz Hrvatske! I to najbolje pokazuje razmjere Agrokorove razvojne politike koja je u međuvremenu došla na naplatu.

23. travanj 2024 21:21