Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte o teškim pregovorima o cijenama i ubrzanom zaduživanju poduzetnika

27. Siječanj 2022.
852 Naslovna Lider

Ovogodišnji pregovori o cijenama u godišnjim ugovorima znatno su žešći, intenzivniji i uzbudljiviji nego prethodnih godina. Rast cijena 'inputa' u proizvodnji toliki je da proizvođači jednostavno moraju trgovcima na megdan izići s novim cjenicima, a trgovci čine sve što je u njihovoj moći da višim maloprodajnim cijenama ne bi rastjerali potrošače, ali i da ne bi ugrozili svoje pozitivno poslovanje. Rješenja se i kod jednih i kod drugih traže u snižavanju vlastitih troškova, što je sve teže ostvarivo jer s inflacijom i kod jednih i kod drugih raste i pritisak na povećanje plaća. Kako je inflacija zaoštrila pregovore trgovaca i proizvođača u temi tjedna saznala je Željka Laslavić.

Iz bankarskih se krugova valjaju se vijesti o novome trendu – ubrzanom zaduživanju poduzetnika. No, kako stvari stoje, ne zato što vrve poslovnim idejama u koje investiraju. Stvarni razlog? Najavljeni kraj povijesno niskih kamata i inflacija kojoj se ne vidi kraj, pri čemu je ovo prvo posljedica ovog drugog. Viškovi likvidnosti u bankarskom sustavu, koji su dosegli 70 milijardi kuna, u drugoj polovici prošle godine prouzročili su ublažavanje kriterija odobravanja bankarskih kredita za poduzeća. Pritom je to ublažavanje bilo višestruko intenzivnije za mala i srednja poduzeća te dugoročne kredite. O zaduživanju piše Gordana Gelenčer.

Njemačka grupacija u posljednjih je nekoliko godina postala većinska vlasnica opatijskih Liburnia Riviera Hotela, a u Rijeci je osnovala inženjersku tvrtku koja se bavi projektiranjem megajahti i želi uspostaviti globalno središte za inovacije u brodogradnji. Trenutačno je fokusirana na pripremu gradnje ACI marine Rijeka. Radi se o Grupacija Lürssen, njemačkom graditelju megajahti koji je u  pohodu na Kvarner a o njima piše Aleksandra Brzić.

U novom broju čitajte i intervju s Dejan Sobočanom izvršnim direktorom tvrtke Sobočan, kao i životnu priču jednog od vodećih hrvatskih ali i svjetskih dizajnera Borisom Ljubičićem. Tu je i nastavak putopisne reportaže, a Liderov tim je ovoga tjedna pročešljao Istru.

Također, uz novi broj stiže i poseban prilog Investicijski fondovi.

19. travanj 2024 22:38