Hrvatska
StoryEditor

U novom broju čitajte zašto se napumpane cijene kvadrata još dugo neće ispuhati

17. Veljača 2022.

Unatoč upozorenju Europskog odbora za sistemski rizik da bi rast cijena nekretnina mogao ugroziti hrvatsko gospodarstvo, svi signali s tržišta nekretnina govore da će cijene nastavljati divljati. Em anketna ispitivanja upućuju na povećani interes potrošača na kupnju ili gradnju nekretnine, em je broj novosagrađenih stanova mnogo manji od potražnje za njima, em država ide u novi krug subvencioniranja kredita, em će eventualni rast kamata na svjetskom tržištu u Hrvatskoj biti prigušen ulaskom u eurozonu, em keš traži sigurnu luku od rasta inflacije potrošačkih cijena...O tržištu nekretnina i napumpanim cijenama u ovotjednoj temi tjedna piše Antonija Knežević.

Iako je kontrola stabilnosti cijena, time i borba protiv inflacije, ključna zadaća središnjih banaka, karakter drastičnog rasta cijena koji globalna ekonomija trenutačno proživljava zahtijeva i velik angažman fiskalne grane, a u slučaju Hrvatske i isključiv s obzirom na alate raspoložive Hrvatskoj narodnoj banci. Državno zamrzavanje cijena efikasan je način za instantno ublažavanje negativnih efekata inflacije i sprječavanje oportunističkog ponašanja nekih aktera na tržištu, no dolazi s upozorenjem na ambalaži – upotrijebiti samo u slučaju nužde. O zamrzavanju cijena piše Vanja Figenwald.

Dr. Nevenka Kovač, nedavno imenovana ravnateljica Poliklinike Aviva, koju su od Fortenove u rujnu prošle godine preuzeli Provectus Capital Partners (PCP), na čelu s Igorom Čičkom, premda je liječnica, za sebe će reći da je prije svega menadžerica u zdravstvu. A znamo svi da su takvi kadrovi u Hrvatskoj endemska vrsta. S novom ravnateljicom razgovarala je Ksenija Puškarić.

Liderovi poslovni putopisci nastavljaju svoj put po Hrvatskoj a ovoga tjedna nalaze se u Koprivničko-križevačkoj županiji iz koje donose obilje zanimljivih tekstova i pregleda tvrtki.

Edis Felić piše o drvnoj industriji i pomami za piljenom građom a tu je i poseban prilog 'Tržište farmacije i medicine'

23. travanj 2024 22:09