Hrvatska
StoryEditor

Važno je znati gdje igraš

07. Prosinac 2020.
Mario Musa, predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije
Onog trena kad si odabrao Lutriju kao sretno mjesto zabave, možeš sa sigurnošću znati da si na mjestu koje se brine o tebi i drugima

Posljednjih petnaestak godina vidljivo su eskalirale ponuda i potražnja igara na sreću u Hrvatskoj, a u skladu s tim porastao je i broj osoba kod kojih su se pojavili problemi povezanih s prekomjernom igrom. Razlog su promjene u zakonskoj regulativi i liberalizaciji tržišta kojima je privatnim priređivačima otvorena veća mogućnost priređivanja igara na sreću. Pritom se ne smije zanemariti ni napredak tehnologije koji otvara mogućnosti kockanja drugim tehnološkim kanalima: internetom, na kojem je danas moguće igrati sve igre (lutrijske igre, igre klađenja, automati i igre u kasinu), te na samoposlužnim terminalima (tzv. kladomati), odnosno automatima za klađenje, postavljenima uglavnom u ugostiteljskim objektima.

Odgovorno priređivanje igara

Aktivna briga o interesima igrača, kao i njihova zaštita, visoko su na popisu prioriteta Hrvatske Lutrije, stoga ona različitim aktivnostima stalno upozorava na to da je zabava jedini ispravan motiv za uključivanje u igre na sreću. Naime, u svakom obliku zabave postoje rizici kojih trebamo biti svjesni kako bismo mogli spriječiti ili barem reducirati moguće negativne posljedice. Iako se u odgovornom igranju ne mogu zanemariti krajnja odluka i odgovornost pojedinca za vlastite akcije, važno je osvijestiti da je dio odgovornosti u prvom redu na priređivačima. Društveno odgovorno priređivanje igara na sreću poslovna je politika i praksa oblikovana kako bi se spriječila i reducirala šteta povezana s igranjem igara na sreću u društvu, a Hrvatsku Lutriju od konkurencije prije svega izdvaja odgovorno priređivanje igara na sreću i društvena odgovornost u širem smislu.

– Postići ravnotežu između ekonomskog interesa i odgovornosti prema našim igračima i društvu u cjelini nije ni jednostavno ni lako. Zato je važno kontinuirano isticati da igranje naših igara uz mogućnost osvajanja velikih dobitaka donosi korist i dobrobit cijelom društvu – rekao je Mario Musa, predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije.

Igrači su toga svjesni, a istraživanja su pokazala pozitivna stajališta igrača lutrijskih igara prema igrama općenito: gotovo 60 posto navelo je razlog za igru to što se osjećaju dobro znajući da dio novca potrošen na igre odlazi za dobre svrhe. Motivi za igru su različiti: netko voli zabavu, netko neizvjesnost, netko je već ostvario dobitak. Bez obzira na raznolikost motiva jedan je zajednički razlog i jedan zajednički cilj – igrom dobivaju svi!

Svake godine Lutrija obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti, a ove je godine radi dodatnog osvješćivanja javnosti o potencijalnim rizicima koje mogu donijeti igre na sreću pokrenula prigodnu edukativnu kampanju za digitalne medije/microsite pod nazivom 'Neka igra ostane igra' i novu kampanju 'Previše je previše' koja prikazujući jednostavne životne situacije s kojima se svako od nas može poistovjetiti progovara o važnosti pravila odgovornog igranja. Jer, stvari su vrlo jednostavne kad znamo pravila i kad ih se držimo, a za sve igre postoje pravila, pa tako i za igre na sreću.

Sretnija i razigranija Hrvatska

Potvrda o stalnom radu, aktivnostima i primjeni standarda odgovornog priređivanja igara na sreću stigla je u obliku najvećeg priznanja koje je Lutrija mogla dobiti. U sklopu 12. konferencije o društveno odgovornom poslovanju Lutrija je osvojila najveće priznanje za društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj – nagradu Indeks DOP-a u kategoriji 'Javna poduzeća'. Uspjeh koji je tom nagradom postignut utoliko je veći kad se zna da je na natječaju za tu nagradu sudjelovalo više od stotinu tvrtki raspoređenih u ukupno devet kategorija. Uz to što je tijekom 47 godina postojanja Lutrija osigurala više od 2,5 milijardi kuna za društveno korisne projekte, posebno je izdvaja odgovorno priređivanje igara na sreću zahvaljujući kojem je tu vrijednu nagradu osvojila treći put.

– Posebno smo ponosni na osvojenu nagradu Indeks DOP-a, najveće priznanje za društveno odgovorno poslovanje. Nagrada odaje priznanje za naš dosadašnji rad i potvrđuje da smo na dobrom putu ispunjenja cilja koji smo si zadali i kojemu težimo, a to je sretnija i razigranija Hrvatska – izjavio je predsjednik Uprave Mario Musa i dodao:

– Koristim se prilikom kako bih zahvalio svim našim igračima jer prepoznaju razliku i biraju igre Hrvatske Lutrije, svjesni da tako zajedno pridonosimo boljitku društva.

Lutrija je tako prepoznata i potvrđena kao neupitan lider u djelatnosti u segmentu društveno odgovornog poslovanja zbog svog utjecaja i doprinosa na sljedećim područjima: odgovorna politika i praksa u radnoj okolini, društveno odgovorno poslovanje i odgovorno priređivanje igara.

Zaštita igrača

Naime, upravo društveno odgovorno poslovanje i politika odgovornog priređivanja igara na sreću Hrvatsku Lutriju u bitnome izdvajaju i razlikuju od svih ostalih konkurenata na tržištu. Samo jedan, ali iznimno važan i osjetljiv doprinos koji to potvrđuje izmjena je procedure samoisključenja igrača koja osigurava zaštitu igrača koji igraju igre Hrvatske Lutrije, a razvili su problem, odnosno ovisnost. Ono funkcionira tako da se igraču osigurava isključenje bez mogućnosti opoziva (nakon što je ono aktivirano) i onemogućava povlačenje isključenja iz igre radi ponovnog uključenja u kratkom roku. Konkretna opcija na kraju ne ide u prilog Lutrije koja to osigurava svojim igračima jer ostali priređivači ne provode tako samoisključenje igrača na njihov zahtjev ili ga ne provode uopće jer ih ne žele izgubiti.

No najveći je problem što na nacionalnoj razini nije moguće osigurati isključenja iz igara na sreću kod svih priređivača i na svim kanalima, bez iznimaka. Zbog tog i niza drugih nedostataka u zaštiti igrača Hrvatska Lutrija inicira i predlaže promjene aktualne zakonske regulative koje će vrijediti za sve priređivače i za sve kanale igranja. Svima su u interesu igrači koji igre na sreću igraju zbog zabave, u skladu sa svojim mogućnostima, jer jedino se tako prevenira razvoj potencijalnih i neželjenih problema. Ovdje je spomenut samo dio aktivnosti koje Lutrija kontinuirano provodi na području odgovornog priređivanja igara na sreću i društveno odgovornog poslovanja. Budući da nefinancijsko izvještavanje omogućava sagledavanje konkretnih postignuća u području brige o zaposlenicima, potrošačima/igračima, široj društvenoj zajednici te utjecaju na okoliš, napravljeni su veliki pomaci i u tom segmentu. Uvođenjem ​GRI-jeva međunarodnog standarda u nefinancijsko izvještavanje Lutrija je znatno iskoračila u ekonomskoj održivosti i uključenosti društveno odgovornog poslovanja u strategiju.

Kompletno 'Nefinancijsko izvješće Hrvatske Lutrije za 2019.' dostupno je na stranici www.lutrija.hr.

 

27. travanj 2024 00:26