Hrvatska
StoryEditor

Vinski razgovori uz vina Pilato

26. Studeni 2019.
Vina Pilato
Piše: Tomislav Radić

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato nalazi se u selu Lašići kod Vižinade na zapadnoj obali istarskog poluotoka. Vinogradarstvom i vinarstvom bave se već tri generacije. Godine 1934. Ivan Pilato (pradjed) sadi mali vinograd i to je početak ove vinske priče. U 90-ima Eliđo Pilato ulaže u strojeve i tehnologiju i širi nasade. Danas obiteljsko gospodarstvo Pilato ima 14 hektara vlastitih i 4 hektara vinograda u kooperaciji, osam sorata i 12 etiketa, sve pod zaštitom kontroliranog podrijetla, a o vinariji i vinima, uz oca Eliđa, brinu sestra i brat, Karin i Sanjin Pilato, dok je njihova sestra Sanja zadužena za turizam. U SAD, Kanadu i Belgiju izvoze 15 posto od 80 tisuća boca ukupne proizvodnje. Planiraju povećati nasade i izgraditi novi vinski podrum.

Na Vinskim razgovorima s novinarom Tomislavom Stiplošekom u zagrebačkom klubu History, Eliđo i Sanjin Pilato predstavili su: pjenušac Principe, Pinot bijeli, Malvaziju, Malvaziju sur lie, Merlot, Teran i predikatni Muškat žuti prosušenih bobica koji još nije na tržištu.

image
Vina Pilato
foto
Malvazija 2018. osvojila je srebro na najvažnijem ocjenjivanju vina na svijetu na Decanteru a Malvazija sur lie 2015. zlato na londonskom IWC-u. Pjenušca Principe nema u trgovinama i koristi se isključivo za potrebe vinskog turizma. Obitelj Pilato ima kušaonicu i vilu za turiste i 30 posto vina proda na kućnom pragu. Na razgovorima u klubu History uz vina kušalo se  kuhani pršut, zarebrnik (žlomprt, ombolo) i suhe istarske kobasice s tartufima tvrtke Buretić Bregi. Poduzeće Buretić Bregi je s obronaka planine Učke i ima više od 100 godina obiteljske  proizvođačke tradicije. Proizvode originalne autohtone proizvode po tradicionalnim recepturama i kreiraju nove autorske  proizvode. Sve je proizvedeno  u vlastitom pogonu po tradicionalnim recepturama  s vlastitim začinskim mješavinama.

Sirevi Špin Agrolagune proizvode se isključivo od svježeg mlijeka kojem se ne oduzima masnoća. Sirana je u sklopu Stancije Špin u blizini Tara koja ima tisućljetnu tradiciju uzgoja ovaca.

Špin sirevi Agrolagune na Global cheese awards u Engleskoj  osvojili su dvije medalje i jednu oznaku Highly commended. Brončanu medalju su dobili Grana Istriano i sir s tartufima, dok je miješani sir u orahovom lišću dobio oznaku Highly commended. Na World cheese awards u Bergamu u Italiji mješani sir u orahovom lišću dobio  je super zlato te je ušao u kategoriju najboljih sireva na svijetu – Major Winners. Gran Istriano osvojio je zlato, Istarski mladi sir srebro, a brončanu medalju dobili su ovčji ,kravlji  i  miješani sir.

16. srpanj 2024 22:05