Hrvatska
StoryEditor

Vlada umjesto Burilovića i Vanđelića predlaže Filipovića,Škurlu i Mikuljana za Nadzorni odbor INE

15. Prosinac 2021.

Vlada je donijela zaključak kojim se glavnoj skupštini Ine predlaže izbor Damira Mikuljana, Davora Filipovića i Branimira Škurle u Nadzorni odbor Ine na najduže šest mjeseci.

Vlada ujedno predlaže izbor Damira Mikuljana za predsjednika NO-a, također na vrijeme od najduže šest mjeseci, priopćeno je sa zatvorenog dijela Vladine sjednice.

Uprava Ine je u studenome objavila dopunu dnevnog reda izvanredne skupštine sazvane za 17. prosinca, na kojoj su dioničari trebali odlučivati i o prijedlogu odluke o izboru Damira Mikuljana, Luke Burilovića i Damira Vanđelića za članove Nadzornog odbora (NO) na mandat od šest mjeseci.

No, Vlada sada umjesto Burilovića i Vanđelića predlaže Filipovića i Škurlu.

Na skupštini Ine će dioničari odlučivati o hrvatskim članovima NO-a temeljem zahtjeva Republike Hrvatske, koja je dioničar u Ini sa 44,84 posto udjela u temeljnom kapitalu te kompanije. 

Mandat članova Nadzornog odbora ističe 18. prosinca.

Vanđelić, koji je predsjednik NO, i Burilović u Nadzornom su odboru Ine od sredine prosinca 2016. godine, a Mikuljan od lipnja 2017. godine.

Nadzorni odbor Ine ima devet članova, od čega Vladi RH pripadaju tri mjesta (hrvatska strana predlaže i predsjednika Nadzornog odbora), pet mjesta pripada mađarskom MOL-u, a jedno predstavniku radnika.

Predstavnici MOL-a u Nadzornom odboru u prosincu lani izabrani su na mandat od četiri godine. To su József Molnár, László Uzsoki, Zsuzsanna Ortutay, Gabriel Szabó i Domokos Szollár.  Mađarski MOL u Ini ima 49,08 posto dionica.

Predstavnica radnika u Nadzornom odboru je Jasna Pipunić. 

Ćorić: I Filipović i Škurle zaslužuju kandidaturu svojim životopisima

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u srijedu je rekao je da su i Filipović i Škurle, koji su predloženi za nove članove Nadzornog odbora Ine to i zaslužila svojim životopisima te da se ne radi ni o kakvim nagradnim funkcijama.

Upitan da komentira promjene u Nadzornom odboru Ine, Ćorić je kazao da će novi članovi adekvatno obavljati tu funkciju, kao i stari članovi dodavši da je riječ o imenovanju na šest mjeseci.

- Vjerujem da su njihovi životopisi poznati, dakle sve u skladu sa uobičajenom praksom -  naveo je Ćorić.

Na pitanje je li to na neki način politička utješna nagrada za Davora Filipovića nakon što nije postao gradonačelnik Zagreba (bio je kandidat HDZ-a), odgovorio je da je Filipović  profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu iz područja organizacije i menadžmenta, da ima iskustvo članstva, odnosno presjedanja u nadzornim odborima i da tu nema nikakve nagrade.

- Oba kandidata koja su predložena svojim životopisima i dosadašnjim radom pokazuju da su to zaslužili - zaključio je Ćorić.

19. travanj 2024 17:20