Hrvatska
StoryEditor

Vrijednost komercijalne razmjene između Hrvatske i Rumunjske udvostručila se u posljednje četiri godine

25. Lipanj 2021.
Veleposlanik Rumunjske u Hrvatskoj, Nj. E. Constantin - Mihail Grigorie

S ciljem dodatnog jačanja gospodarske suradnje i kulturne razmjene između Hrvatske i Rumunjske, u Splitu je jučer održan bilateralni susret. Također, rumunjska delegacija na čelu s veleposlanikom Rumunjske u Hrvatskoj, Nj. E. Constantin - Mihail Grigorieom proslavila je i 'Međunarodni dan rumunjske bluze', koji na današnji dan slave Rumunji diljem svijeta.

Veleposlanik Rumunjske u Hrvatskoj, Nj. E. Constantin - Mihail Grigorie, istaknuo je kako se današnji događaj odvija u uvjetima u kojima rumunjsko-hrvatska suradnja bilježi rast, čemu su doprinijeli prethodni uzajamni posjeti predsjednika i premijera dviju država.

– Epidemiološka ograničenja nametnuta pandemijom Covid-19 na kratko su prekinula našu suradnju no kako se epidemiološka situacija popravlja, bilateralne razmjene bit će ponovno pokrenute – rekao je Grigorie.

Nadalje, veleposlanik Nj. E. Constantin - Mihail Grigorie naglasio je i da je na snažnije povezivanje i povećanje trgovinske razmjene između naših zemalja utjecala i suradnja 'Rumunjske trgovinske i industrijske komore' i 'Hrvatske gospodarske komore' na nacionalnoj i regionalnim razinama, što je uslijedilo po potpisivanju memoranduma o suradnji predsjednika dviju institucija 2017. godine.

– Htio bih naglasiti da se vrijednost komercijalne razmjene između Rumunjske i Hrvatske povećala i u posljednje četiri godine udvostručila te je u 2020. godini postigla ukupnu vrijednost od 504 milijuna eura. Istodobno, unatoč globalnoj pandemiji, ukupna bilateralna trgovina blago raste u odnosu na prethodnu godinu. To je dokaz postojećeg interesa za zajedničku suradnju i investicije, što potvrđuje i današnje sudjelovanje poduzetnika na ovom događaju – istaknuo je Veleposlanik Nj. E. Constantin - Mihail Grigorie dodavši da je uvjeren da će i današnji dan polučiti nove poduzetničke projekte.  

Pozitivne rezultate proizašle iz suradnje gospodarskih komora istaknuo je i Joze Tomaš, predsjednik HGK – Županijske komore Split.

– Hrvatsko-rumunjski odnosi su dobri, posebice u našoj županiji koja je u bilateralnim odnosima značajno u plusu. U protekloj godini smo imali gotovo 133 milijuna kuna izvoza, a 34 milijuna kuna vrijednosti dobara smo uvezli iz Rumunjske. Na tome moramo zahvaliti našoj tvrtki AD Plastik koja već 20 godina posluje u Rumunjskoj. Što se turizma tiče, imali smo u prošloj godini oko 76.000 noćenja rumunjskih turista što je bilo oko 16.000 dolazaka i tu još imamo prostora za poboljšanje. Vjerujemo da će s vremenom brojke biti bolje i nadamo se uspostavljanju avionske linije kojom bi se Split povezao s Bukureštom – istaknuo je Tomaš.

Kao pozitivan primjer uspješne suradnje s rumunjskim poduzetnicima naveo je i današnji događaj koji se održao na inicijativu gđe. Monice Ioanițescu.

– Ona svojim projektom serije poslovnih događanja Lifestyle CHECK IN stranim poduzetnicima promovira ono najvrijednije što imamo u Dalmaciji, a to je lifestyle odnosno životni stil, u ovom jedinstvenom prirodnom okruženju, potičući na taj način turizam i razvoja našeg gospodarstva – dodao je Tomaš.

Prisutnima se obratila i Alina Dobrescu ispred rumunjske zajednice u Hrvatskoj koja broji oko 2000 članova koji su većinom hrvatski državljani jer u našoj zemlji žive dulje od 20 godina. Navela je kako Udruga Rumunja njeguje suradnju sa Savezom Hrvata u Rumunjskoj, te zajedno doprinose jačanju i razvoju bilateralnih odnosa.

Odabir današnjeg datuma za posjet rumunjske delegacije nije bio slučajan. Naime, danas Rumunji diljem svijeta slave 'Međunarodni dan rumunjske bluze', inače najpoznatiji komad tradicionalne nošnje i iznimno važan i prepoznat simbol kulturnog naslijeđa za koji se iščekuje skora zaštita UNESCO-a.

Dr. Virgil Ștefan Nitulescu, direktor Nacionalnog muzeja rumunjskog seljaka osnovanog 1906. godine, predstavio je neke od najvažnijih osobina tradicionalne bluze s vezom na ramenu (na rumunjskom se naziva IE). Prezentacija je uključivala pet bluza iz različitih rumunjskih regija, donesenih iz Rumunjske za današnji događaj u Le Meridien Hotelu Lav te je predstavljen i kratki, zanimljiv dokumentarni film o ovom vrijednom primjeru kulturnog naslijeđa.

Naime, ljepota rumunjske bluze već dulje od stoljeća impresionira fotografe, dizajnere i slikare diljem svijeta. Henri Matisse naslikao je 1940. godine sliku 'La Blouse Roumaine', inspiriranu zbirkom rumunjskih bluza primljenih od rumunjskog kolege Palladija, a njegove slike poslužile su kao inspiracija modnoj kući Yves Saint Laurent koja je 1981. integrirala rumunjsku bluzu u haut couture kolekciju. Cijelu kolekciju rumunjskoj bluzi posvetio je i 2006. godine Jean Paul Gaultrier, a dvije godine poslije inspiraciju u njoj je pronašao i Oscar de la Renta.

Na događaju je prisustvovao i Stjepan Roglić, počasni konzul Rumunjske u Splitu te domaći i rumunjski poduzetnici i visoko pozicionirani menadžeri međunarodnih tvrtki, Rumunji koji su zbog poslovnih obveza vezani za ili žive u našoj zemlji.

Današnji bilateralni susret održao se u organizaciji Lifestyle CHECK IN, serije poslovnih događanja, uz podršku prisutnih institucija te Turističke zajednice Split i Turističke zajednice Podstrana.

– Prvi Lifestyle CHECK IN s ciljem povezivanja hrvatskih poduzetnika s kolegama iz drugih država održan je proteklog listopada kada je zemlja partner bila Austrija. Nakon današnjeg događaja gdje se predstavila Rumunjska, u rujnu slijedi novo izdanje povezivanja diplomacije i gospodarstva u zagrebačkoj Esplanadi, kada će nam zemlja partner biti Slovenija – zaključno je izjavila Monica Ioanițescu, naturalizirana Splićanka koja stoji iza serije poslovnih događanja Lifestyle CHECK IN.

23. travanj 2024 19:48