Hrvatska
StoryEditor

Webshop s darovima ide odlično, a ZagrebTimeTravel čeka bolje dane

20. Lipanj 2020.
Kata Barišić
Vlasnica obrta PokloniMe.hr, prve hrvatske internetske trgovine za prodaju iskustvenih, personaliziranih i kreativnih darova za sve prigode, pokrenula je i turistički startup ZagrebTimeTravel, interaktivnu digitalnu turu za razgled Zagreba s pomoću proširene i virtualne stvarnosti. Trenutačno razvija sličnu aplikaciju za otok Rab, a u postupku je potpisivanja i ugovora o franšizi za nekoliko gradova u Hrvatskoj i inozemstvu

Dva je poslovna projekta uspješno razvila zagrebačka poduzetnica Kata Barišić nakon što je prije jedanaest godina tijekom ekonomske krize ostala bez posla u domaćoj telekomunikacijskoj IT tvrtki gdje je radila kao brendovska menadžerica. Odlučila je taj gubitak pretvoriti u priliku i baviti se poduzetništvom. U to vrijeme otplaćivala je kredit, nije imala ni kune ušteđevine, dobila je malu otpremninu i nije joj bilo lako odlučiti ući u nešto posve novo o čemu ništa nije znala.

Danas je vlasnica obrta PokloniMe.hr – prvoga hrvatskog webshopa za prodaju iskustvenih, personaliziranih i kreativnih darova za sve prigode, i tvrtke Dare2dream, u sklopu koje je pokrenula turistički startup ZagrebTimeTravel – prvu interaktivnu digitalnu turu za razgled Zagreba uz pomoć novih tehnologija proširene i virtualne stvarnosti.

Trenutačno razvija novi proizvod, sličnu aplikaciju za otok Rab, te je u procesu potpisivanja ugovora franšize za nekoliko gradova u Hrvatskoj i inozemstvu, a cilj joj je izaći i na svjetsko tržište. Barišić tvrdi kako je za poduzetništvo presudno imati veliku strast i ljubav prema poslu, uložiti silne sate truda i rada i petkom i svetkom te mnogo hrabrosti i ponešto ludosti.

Rad, strast i hrabrost

– Otkaz je najbolji dar koji me je pogurao živjeti svoje snove kreirajući svojim kupcima nezaboravna iskustva i uspomene. Ipak, da nisam imala punu moralnu i financijsku podršku obitelji vjerojatno se na to ne bih ni odvažila – ističe Barišić dodajući kako se treba usuditi izaći iz zone komfora, uporno raditi na svojim snovima, a uz mnogo truda, ljubavi i rada uspjeh neće izostati. Aplikacija ZagrebTimeTravel novi je pothvat te kreativne poduzetnice koja godinama smišlja originalne darove za korisnike obrta PokloniMe.

Tim novim projektom željela je pridonijeti turističkom procvatu Zagreba, a cilj je bio suvremenim turistima pružiti novi nezaboravni doživljaj destinacije. ZagrebTimeTravel prva je digitalna interaktivna turistička tura koja ponudu i znamenitosti Zagreba predstavlja turistima kao putovanje kroz vrijeme uz pomoć najmodernijih tehnologija proširene (AR) i virtualne stvarnosti (VR).

Posjetitelji ‘putuju’ kroz prošlost i sadašnjost grada uz pomoć tableta koji postaje njihov vremeplov i digitalni prozor kroz koji mogu zaviriti u prošlost i vidjeti urbane legende i povijesne događaje. Ta aplikacija ima i edukativnu ulogu, namijenjena je i učenicima koji, kao i turisti, razgledavajući grad sakupljaju bodove rješavajući povijesne pitalice i zanimljive zagonetke te učeći pritom o gradu putem igre i zabave.

Putovanje u povijest

Digitalni vodiči kroz grad u prvoj turi su poznate žene iz povijesti Zagreba (Manda, gospođa Šenoa, kumica Barica, vještica Barica Cindek, književnica Marija Jurić Zagorka, književni lik Dora Krupićeva, Crna Kraljica...). Osim saznanja o zanimljivim činjenicama o gradu, moguće je snimiti atraktivne fotografije s povijesnim likovima i jedinstvenim zagrebačkim pozadinama.

–​ Startup ZagrebTimeTravel razvili smo u sklopu Zagrebačkoga inovacijskog centra (ZICER), gdje smo kao pobjednici natječaja 'Startup Factory Zagreb' dobili veliku podršku – ured, novac i mentore. Tijekom dvije godine na projektu je radilo više od dvadeset programera, dizajnera, prevoditelja, turističkih vodiča, stručnjaka za financije, marketing i nove tehnologije – objašnjava Barišić.

U projekt je uložila više od pola milijuna kuna i očekuje da će za dvije godine vratiti investirano. Nije tražila novac iz europskih fondova, ali dio sredstava za realizaciju projekta dali su joj lokalna zajednica i Ministarstvo turizma. Proces izrade aplikacije uključivao je temeljito istraživanje tržišta i novih svjetskih trendova, mnogo brainstorminga, testiranje svake nove ideje na ciljanim korisnicima, implemenitranje uspješnih ideja, programiranje i dizajniranje, a na kraju je trebalo naći i novac za razvoj projekta, komercijalizaciju inovacije, marketing, PR i, ono najvažnije – prodati aplikaciju.

– Sretni smo i ponosni da smo u relativno kratkom roku uspjeli ući u jednu potpuno nama nepoznatu branšu – turizam i nove tehnologije proširene i virtualne stvarnosti te stvoriti novi globalno jedinstven turistički proizvod 2018., koji je iste godine završio u finalu za Inovaciju godine Hrvatske turističke zajednice – ističe Barišić.

Aplikacija je na hrvatskome i engleskome jeziku, a stoji od 199 kuna po unajmljenom tabletu za tri do četiri osobe. Idealna je za nove, suvremene generacije turista koji žele grad doživjeti i istražiti na inovativan interaktivan način uz edukaciju i zabavu. Prikladna je za školske izlete, obitelji, parove, teambuilding, rođendane ili samostalno istraživanje grada. Na tabletu koji se unajmljuje u Radićevoj 15 nalazi se karta grada s dvanaest lokacija u središtu.

Na svakoj lokaciji mogu se saznati brojne zabavne činjenice o gradu od Licitara, Tesle, Dinama, Štrukle i mnogo druge manje ili više skrivene zanimljivosti. Cijelim putem skupljaju se bodovi kojima se otključava popust i preporuke za muzeje, hostele, ugostiteljske objekte i slično te korisnik putem tih popusta može vratiti novac kojim je platio unajmljivanje aplikacije ili čak i zaraditi.

Nagrade startupu

Aplikacija ZagrebTimeTravel dobila je brojne nagrade, bila je finalistica za 'Inovaciju godine 2018.', nominirala ju je Hrvatska turistička zajednica; osvojila je prvu nagradu u kategoriji ‘Poduzetništvo’ Zagrebačke banke, prvu nagradu javnosti na glasovanju preko društvenih mreža u sklopu natječaja '#MojZabaStart2017' te iste godine nagradu u sklopu 'Startup Factory grada Zagreba', a na sajmu inovacija INOV-a 2019. dobila je zlatnu nagradu i nagradu za najbolju inovaciju u turizmu 2019. te nagradu za najbolji startup potencijal udruge Womeninadria. Osim promidžbe projekta neke od tih nagrade bile su novčane u ukupnom iznosu od tristo tisuća kuna. Poduzetnica Barišić ima velike planove unatoč pandemiji koronavirusa. Trenutačno radi na razvoju slične aplikacije za otok Rab namijenjene ponajprije za cikloturizam te na razvoju franšiznog modela za gradove Ljubljanu, Sarajevo, Mostar i Dubrovnik za sezonu 2021.

–​ Vjerujem da projekt ima veliki globalni potencijal i dugoročno želim razviti franšizni model za brojne hrvatske i europske destinacije. Radim stalno na implementiranju novih trendova u proizvod tako da sam sigurna da će ovakav proizvod biti budućnost turizma – ističe Barišić. Nada se da će se turistički sektor oporaviti i mnogo očekuje od iduće godine.

Neobični darovi

No, na drugoj strani, pandemija koronavirusa još više je potaknula stalni rast prometa internetske trgovine PokloniMe.hr putem koje možete nekomu darovati nezaboravno iskustvo, primjerice postati pilot ili pastir na jedan dan, nazvati zvijezdu na nebu nečijim imenom, darovati nekomu parcelu na Mjesecu ili personalizirane čokolade, knjige, viski s porukom…

– Što se tiče projekta PokloniMe, želim stalno širiti ponudu i razvijati nove kreativne darove. Naš je moto: život je iskustvo, a samo o nama ovisi kakvo i zbog toga želim stalno za naše korisnike stvarati nova iskustva i nezaboravne uspomene putem svih naših projekata – kaže Barišić. U oba projekta uključena je cijela njezina obitelj te više od dvadeset vanjskih suradnika raznih struka.

Na pitanje koji su joj dugoročni planovi, Barišić odgovara: 'Osvojiti svijet, naravno!'

– S projektom City Time Travel imam velike planove i želim ga proširiti na hrvatske gradove i europske metropole. Samopouzdanje temeljim ponajprije na našim brojnim oduševljenim korisnicima i dugogodišnjim partnerima dobavljačima, koji nam daju pozitivan feedback da im naši proizvodi i usluge donose mnogo radosti i lijepih uspomena – objašnjava Barišić, ističući kako ima još neke zanimljive projekte u pripremi, ali detalje zasad taji. 

24. travanj 2024 04:22