Hrvatska
StoryEditor

Zagreb pogodio najjači potres u zadnjih 140 godina, sad tek nema predaje!

22. Ožujak 2020.
Posljedice potresa

Zagreb je rano jutros pogodio najjači potres u posljednjih 140 godina. Treslo se najprije jačine 5,5 stupnjeva po Richteru, s epicentrom kod Kašine, a zatim je uslijedila serija podrhtavanja, te jedan potres od pet stupnjeva, i jedan od 3,9 stupnjeva.
Jedna djevojčica teško je ozlijeđena, a najveće su štete na starim zgradama u samom središtu Zagreba. Nekoliko ih je srušeno, a ispod ruševina su ostali i automobili. Pao je i vrh jednog od dva tornja sa zagrebačke katedrale. Oštećene su i prostorije redakcije Lidera, u koje smo uselili početkom mjeseca.
Zagrepčani su na ulicama i u parkovima. Premijer Plenković jutros im je savjetoavo da do daljnjeg ostanu vani, te da će kasnije dobiti dodatne informacije. Gradonačalnik Bandić je pozvao stanare novijih neoštećenih zgrada s armiranobetonskom konstrukcijom da se vrate u svoje domove.
Svatko je ipak prepušten vlastitoj odluci.
Dodatna otežavajuća okolnost je epidemija koronavirusa. Iz Državnog stožera upozoravaju da i dalje treba držati 'socijalnu distancu' od dva-tri metra na otvorenom, te da je koronavirus za Hrvatsku, pa i za Zagreb, veća prijetnja od potresa.
Pa, kad smo za koronavirus proklamirali slogan 'nema predaje', namijenjen prije svega poduzetnicima, sad taj slogan možemo proširiti za cijelu Hrvatsku i za sve njene stanovnike, posebno svima u Zagrebu: Sad tek nema predaje!

14. travanj 2024 23:24