Hrvatska
StoryEditor

Započela je konferencija ‘48 sati‘, Željko Turk, novi/stari predsjednik Udruge gradova

24. Studeni 2021.
13. susret gradonačelnika i poduzetnika 48 SATI, Željko Turkfoto Ratko Mavar

- U ovih 13 godina vidimo napredak gradova – poboljšane su procedure, kvalitetniji su projekti – rekao je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović otvarajući 13. susret gradonačelnika i poduzetnika '48 sati'.

Konferencija '48 sati' koju tradicionalno organizira poslovni tjednik Lider u suradnji s Udrugom gradova trajat će dva dana u hotelu Park Plaza Histria, a domaćin ovogodišnjeg susreta je Grad Pula. Šajatović je naglasio da je riječ o jedinstvenom skupu koji ima za cilj spajanje poduzetnika i gradonačelnika, odnosno da se kroz druženje vidi što gradovi trebaju, a što poslovna zajednica može ponuditi. Iskoristio je priliku da gradonačelniku Zaprešića Željku Turku čestita na novom, trećem po redu četverogodišnjem mandatu na mjestu predsjednika Udruge gradova kojeg su danas prije otvaranja konferencije izabrali članovi Skupštine. Ujedno je čestitao i izabranim potpredsjednicima Marku Filipoviću (gradonačelnik Rijeke) i Lorisu Peršuriću (gradonačelnik Poreča).

U svom pozdravnom govoru Turk je naglasio da je pred gradonačelnicima i općinskim načelnicima novi izazov u povlačenju novca iz fondova EU u sklopu sedmogodišnjeg financijskog razdoblja 2021. – 2027. i da je to prilika generacije koja mora naći rješenja za svoje lokalne sredine. Pozvao je gradonačelnike da zaborave na prethodno financijsko razdoblje kada su propuštene mnoge šanse i kada smo mogli povući više novca nego što jesmo.

Zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika nastavio je govoriti u tom smislu nadajući se konačnoj decentralizaciji i prijenosu oblasti s države na gradove i općine jer je to jedini put da se skrate procedure i ubrza realizacija projekata.

Domaćin susreta Filip Zoričić, gradonačelnik Pule u pozdravnom je govoru rekao da je uvjeren da će ovaj 13. susret gradonačelnika i poduzetnika biti sretan bez obzira na brojku. On je naglasio značaj ove konferencije koja u ova dva dana neće biti politički, nego nadpolitički skup lidera lokalnih zajednica, izrazivši zadovoljstvo što je Pula dobila priliku da bude domaćin.  

Nakon otvaranja Vladimir Bencun, zamjenik izvršnog direktora Sektora poslovanja s velikim poduzećima i javnim sektorom Hrvatske poštanske banke održao je kratku prezentaciju o HPB-u kao partneru u razvoju lokalne zajednice.

21. travanj 2024 08:05