Hrvatska
StoryEditor

Zbog rada od kuće mijenjat će se Zakon o radu

18. Kolovoz 2020.

Pod kojim se uvjetima ubuduće može organizirati rad od kuće, što bi to konkretno trebalo značiti za poslodavce, a što za zaposlene jedna je od tema o kojoj će krajem kolovoza ili početkom rujna početi formalne konzultacije sa socijalnim partnerima, doznaje se iz Ministarstva rada, piše u utorak Jutarnji list.

Hoće li se ta rasprava u Gospodarsko-socijalnom vijeću voditi u pregovorima o 'osvježavanju' Zakona o radu ili će doći do sklapanja posebnog nacionalnog kolektivnog ugovora koji bi se time detaljno pozabavio, ili do nekog trećeg rješenja, zasad nije poznato. 

Jasno je, međutim, da su poslodavci postojećim zakonskim rješenjem nezadovoljni jer ga smatraju kompliciranim, krutim i zastarjelim. Sindikati ne bi zbog rada od kuće 'čačkali' po ZOR-u, kako je rekao Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, jer ne žele da se uopće sada otvara pitanje mijenjanja tog zakona i prava radnika, a u Vladi su skloni promjenama kako bi gospodarstvo bilo konkurentnije, ne samo zbog epidemiološke situacije koja će na jesen rad od kuće možda opet nametnuti kao nužnost.

Prema ZOR-u, rad kod kuće se mora regulirati posebnom vrstom ugovora o radu gdje se, primjerice, definiraju radno vrijeme, oprema za obavljanje poslova koje je poslodavac dužan nabaviti, instalirati i održavati, dok bi za uporabu vlastite opreme radnika trebao platiti troškove u vezi s time.

Također trebao bi nadoknaditi i druge troškove radnika vezane za obavljanje poslova, a plaća ne smije biti utvrđena u manjem iznosu od plaće radnika koji radi u prostorijama tog poslodavca.

Što bi trebao donijeti novi model, koji ne bi trebao poslužiti samo u uvjetima pandemije nego i generalno, uvažavajući da tehnologija omogućava fleksibilnije načine rada? Što se poslodavaca tiče, jedna od stvari je definiranje tzv. rada na daljinu i promjenu procedura vezanih za zaštitu na radu, troškove rada, mjerenje radnog učinka, radno vrijeme itd.

Krešimir Sever tvrdi da nema nikakvog razloga da se ZOR mijenja zbog rada na izdvojenom mjestu ili na daljinu jer je to predviđeno člankom 17, a ostalo bi kroz GSV trebalo dogovoriti s poslodavcima i Vladom te potpisati nacionalni kolektivni ugovor koji bi obvezao sve i automatski se primijenio u cijeloj zemlji, piše u utorak Jutarnji list.

27. siječanj 2023 01:39