Hrvatska
StoryEditor

Željko Perić: Ledo je prodan po vrlo visokoj valuaciji

29. Ožujak 2021.
Željko Perićfoto Dražen Lapić

Fortenova grupa potpisala je danas ugovor s tvrtkom Nomad Foods o prodaji svoje Poslovne grupe zamrznute hrane (Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom) za 615 milijuna eura, na bazi bez gotovine i bez dugova, a zaključenje transakcije planirano za treće tromjesečje 2021. godine.

Željko Perić, vlasnik tvrtke Caper koja se savjetovanjem u M&A transakcijama, kaže da je, ako gledamo odnos EBITDA/EV samo za 2020. godinu, 13x EBITDA vrlo visoka valuacija. Napominje i  da je vjerojatno uzet u obzir jednokratni negativan utjecaj Covida na rezultat 2020. i da bi, kad bi uzeli normaliziranu, višu EBITDA bez utjecaja Covida, to značilo i nešto niži realni multiplikator u normalnim uvjetima poslovanja.

- U svakome slučaju, dvoznamenkaati multiplikator je odličan rezultat za prodavatelja jer, iskreno, malo je ostalo prostora za budući jači rast u „stand-alone“ scenariju ovoga biznisa u okviru Fortenova grupe. Kupac sigurno računa na veće prodajne sinergije, s obzirom da je prisutan na više većih tržišta, a da su proizvodni portfelji prilično komplementarni i nema previše preklapanja, a tržišta se uopće ne preklapaju – kaže Perić.

Kao što je Lider nedavno pisao Fortenova grupa je, unatoč mnogim procjenama da je 600 milijuna eura za prodaju Leda iznos koji će teško dobiti, u drugom krugu natječaja uspjela dobiti na stol toliki iznos. Jedan ponuđač za Ledo na stol je stavio ponudu i veću od američko-britanskog Nomad Foodsa, ali ostali uvjeti u njegovoj ponudi nisu bili prihvatljivi.

Nomad je jedna od vodećih europskih kompanija u području zamrznute hrane koja u portfelju sadržava poznate brendove kao što su Birds Eye, Findus, iglo, Aunt Bessie's i Goodfella's. U objavi na njegovim internetskim stranicama stoji da sada ti brendovi imaju priliku ući na nova europska tržišta u razvoju i da je Ledo most za buduću konsolidaciju u Srednjoj i Istočnoj Europi.

23. travanj 2024 15:26