Hrvatska
StoryEditor

Žito pokrenulo burzu žitarica

16. Svibanj 2021.
Marko Pipunić

Početkom proljetne sjetve osječka tvrtka Žito uspostavila je novi model otkupa poljoprivrednih proizvoda u kojem ratarima nudi otkup kukuruza, pšenice, soje i suncokreta. Svakoga tjedna objavljuje kotacijske cijene prema kojima otkupljuje proizvode, a određuje ih prema kretanju cijena na europskim robnim burzama.

Najbolju kotacijsku cijenu u početku je imao suncokret, 3,30 kuna po kilogramu, kukuruz i pšenica bili su po 1,15 kuna, a soja više od tri kune po kilogramu. Poljoprivrednici tako unaprijed znaju po kojoj će cijeni prodati proizvode, a mogu i čekati najpovoljniju kotacijsku cijenu. Dosad je sklopljeno više od sto ugovora s pomoću kojih su se poljoprivrednici riješili rizika od pada cijena tijekom žetve i sigurni su da će zaraditi.

Žito, kompanija u vlasništvu Marka Pipunića, vjerojatno će, ovisno o rezultatima, nastaviti otkupljivati usjeve na taj način. Iako je prije sedam godina bilo pokušaja uspostave burze poljoprivrednih proizvoda u Osijeku, u Hrvatskoj nije zaživjela kao u nekim europskim zemljama. Prošle je godine jedna tvrtka iz Nove Gradiške počela tako otkupljivati usjeve, ali samo od svojih kooperanata. Žito otkupljuje od svih, a ove je godine pod ratarskim usjevima oko 700 hektara slavonsko-baranjske ravnice.

20. travanj 2024 01:53