Kompanije
StoryEditor

Jurica Lovrinčević: Nudili smo obitelji Pevec nagodbu od sedam milijuna kuna, nisu pristali

16. Listopad 2019.
Obitelji Pevec prije tri je godine na stolu bila ponuda za nagodbu od sedam milijuna kuna u zamjenu za prestanak svih postupaka pokrenutih protiv kompanije. Usprkos tome što se njezin dug prema kompaniji povećava svaki dan, razvidno je da je to ne zabrinjava

Za trgovačku kompaniju Pevec ova je godina bila vrlo uzbudljiva. Nakon četiri godine dobivena je pravna bitka protiv obitelji Pevec koja ju je tužila zbog kršenja autorskih prava (upotreba imena Pevec). Jurica Lovrinčević je na dvojakoj funkciji u Pevecu: jedan je od najvećih dioničara preko svoje tvrtke Dicentre (29 posto udjela) i prvi je menadžer Peveca. Koliko god mnogi na tu podvojenost gledali sa sumnjom, Pevec će ove godine ostvariti rekordne prihode i dobit. Lovrinčević je prilično konzervativan tip menadžera koji tvrdi da u posljednjih dvadeset pet godina, koliko je u poduzetničkim vodama, nikomu nikada nije ostao dužan. Nedavno je gostovao na konferenciji 'Suvremeni trendovi u trgovini' u ​HGK-ovoj organizaciji na kojoj je iznio svoje stajalište o tome što smatra suvremenim – a to je rast plaća radnika u trgovini. To je njegova mantra zbog koje mu možda zamjeraju konkurenti jer diže ljestvicu koju neki ne mogu ili ne žele pratiti.

Je li dovršeno čišćenje Peveca? Ima li još kakvih repova koji otežavaju poslovanje poput dugova, sporova i sličnoga?

– Proces nije dovršen, ali na dobrom smo putu. Procjenjujemo da će preostali sporovi završiti u idućih nekoliko godina. S obzirom na to da u segmentu veleprodaje poslujemo konzervativno, pazimo na to s kime surađujemo i nemamo posebnih izazova s dugovima. Sve tražbine osiguravamo u HKO-u. Ove godine dodijeljen nam je kreditni rejting AAA, što ima rijetko koja velika kompanija u Hrvatskoj. Obveze prema dobavljačima ispunjavamo u dan i to očekujemo i od partnera.

Mislite li da ćete se uspjeti naplatiti od obitelji Pevec koja je nedavno izgubila spor na trgovačkom sudu? Koliko ukupno bivši vlasnici duguju tvrtki?

– Obitelji Pevec ​prije tri je godine na stolu bila ponuda za nagodbu od sedam milijuna kuna u zamjenu za prestanak svih postupaka pokrenutih protiv kompanije. Željeli smo zaustaviti taj stalni negativni PR kojem i sada svjedočimo. Uspjeli smo u najvažnijem sporu za autorsko djelo, dužna nam je više od pet milijuna kuna. Ne znamo hoćemo li se namiriti i u kojem iznosu, međutim znamo da Pevecima današnja kompanija niti je što uzela niti im je nešto dužna, osobito ne tvrtkina vlasnička struktura. Neovisno o tome predložit ćemo Glavnoj skupštini promjenu imena kako bismo se odmaknuli od prošlosti i prezimena bivših vlasnika.

Kako teče rješavanje nekretnina i kakav je tempo otvaranja novih prodajnih mjesta? Najavljivali ste od četiri do pet novih poslovnica na godinu.

– Prije četiri godine Pevec je imao u vlasništvu jednu nekretninu, a danas u svojih jedanaest prodajnih centara ostvaruje više od 52 posto prihoda. Nekretninu kupujemo isključivo ako se na tržištu pojavi dobra prilika. U kolovozu smo od nizozemskog WPC Agro II 17-17 B. V.-a kupili bivši Super Konzum u Slavonskom Brodu. U tijeku su pregovori o dvije lokacije u Splitu, a u planu nam je i gradnja novog centra u Poreču te kupnja centra u Požegi. Ova je godina osim u kupnje nekretnina usmjerena u rekonstrukciju postojećih centara. Centar u Puli​ potpuno je rekonstruiran, procjenjuje se da će cjelokupno ulaganje premašiti trideset milijuna kuna. U tijeku je renoviranje centra u Kukuljanovu pokraj Rijeke i počele su pripreme za preseljenje centra u Slavonskom Brodu. Nakon toga planirana je rekonstrukcija centara u Kutini i na zagrebačkom Jankomiru.

Agrokor je objavio popis nekretnina koje su na prodaju. Je li vam išta od toga zanimljivo? Već ste se uselili u njegov prostor u Slavonskom Brodu.

– Nekretnine koje prodaje Agrokor nisu atraktivne. One koje su bile, prodane su fondovima. Atraktivne lokacije i kvalitetne nekretnine ima Mercator, za njih smo zainteresirani. Međutim, pitanje je hoće li se prodavati u paketu ili pojedinačno jer su za njih zainteresirani i izravni Konzumovi konkurenti.

U kojoj je fazi realizacija ideje o izlasku na tržište kapitala? Bili ste blizu pa ste odustali.

– Uprava je više puta istaknula da će predložiti Glavnoj skupštini izlazak na uređeno tržište kad ocijeni da nema izazova iz prošlosti, što ćemo i učiniti. Naime, još imamo mnogo sporova koji jesu u finalnoj fazi, ali nisu jednostavni. Ni jedan nije zahtjevan kao onaj s Pevecom, ali riječ je o velikim financijskim vrijednostima, što nisu povoljne okolnosti za izlazak na uređeno tržište. Pretpostavka je da ćemo za to biti spremni za dvije do tri godine.

Hoćete li tada i dalje biti predsjednik Uprave Peveca? Mandat vam istječe upravo tada...

– Pitanje je hoću li se uopće ponovno kandidirati. Iako taj posao zaista volim, oduzima mi mnogo energije. Osim toga, imam malu djecu s kojom želim provoditi više vremena. Međutim, iskreno, zbog nedovoljne razvijenosti tržišta kapitala u Hrvatskoj nisam siguran u posebne pozitivne učinke za Pevec.

Ne bi li se tako osiguralo lakše financiranje?

– Kao što svi znamo, kapital nikad nije bio jeftiniji. Godišnje se zadužujemo po kamatnoj stopi od 1,15 posto. Očekujem da ćemo doći ispod jedan posto i veselim se tomu. Za uspješne poduzetnike to je dobra prilika, ali treba biti oprezan i ne zalijetati se.

Kakva je danas konkurencija na tržištu 'uradi sam'? Ove godine propale su tvrtke Uradi sam i Bauwelt, njih četiri u prilično kratkom vremenu. Koliko je čvrsta Pevecova pozicija u odnosu na Bauhaus?

– Konkurencija je izrazito aktivna: Bauhaus, Građa, Brodomerkur, Vinkoprom, Color, Alles i drugi. Bauhaus ima pedesetogodišnju tradiciju u segmentu 'uradi sam', vrhunsko znanje i iskustvo te je po veličini, može se reći, jedini pravi Pevecov konkurent. Ostali su imali mnogo manje volumene i vjerojatno su do sada teže postizali dobre uvjete u nabavi. Međutim, Pevec nije aktivan samo na tržištu 'uradi sam'. Na tržištu djeluju konkurenti u segmentu kućanstva: Ikea, Lesnina, Emmezeta, Elipso i drugi. Osim velikih konkurenata niz je specijaliziranih konkurenata koji se ozbiljno bore kako bi se nametnuli kao najbolji izbor za potrošača.

Koji su bili vaši ključni menadžerski potezi kad ste došli na poziciju predsjednika Uprave? Što ste prvo napravili?

– Ukratko, uveo sam red, rad i disciplinu – i u organizaciju rada i u odnose s kupcima i dobavljačima. Pevec je prije stečaja bio jedna priča, za vrijeme moga prethodnika Darka Šketa bila je to pak druga priča. Učinjene su dobre stvari, ali nedostajalo je stručnosti, što je rezultiralo i negativnim posljedicama. Zato je jedan od prvih poteza bio pronaći stručan kadar. Od dvanaest prijašnjih izvršnih direktora ostao je samo jedan, direktor informatike. Uspjeli smo se dobro ekipirati. Napokon, rezultati govore.

 

 

 

19. travanj 2024 04:30