Svijet
StoryEditor

Američki CFTC Tether Limitedu izrekao kaznu od 41 milijun dolara

18. Listopad 2021.

Tvrtki koja stoji iza tethera, najvećeg stablecoina, krajem prošlog tjedna izrečena je novčana kazna u iznosu od 41 milijun dolara od strane Komisije za trgovanje robnim ročnicama (CFTC).

Regulatorno tijelo je u objavi tvrdilo da je tether dao neistinite ili obmanjujuće izjave i propuste materijalnih činjenica u vezi sa tether tokenom (USDT).

Tetherovoj sestrinskoj tvrtki Bitfinex, kripto mjenjačnici, također je izručena novčana kazna od 1,5 milijuna dolara zbog ilegalnih, off- exchange maloprodajnih robnih transakcija digitalnom imovinom.

Tether Limited je tvrtka koja stoji iza tethera, treće najveće kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji. Stablecoin je daleko najtrgovanija kriptovaluta po volumenu kojim se trguje na kripto mjenjačnicama.

No tether je u nekoliko zadnjih godina privukao veliku pozornost gotovo svih aktera u kripto industriji. Naime, tvrtka tvrdi da stablecoin podupiru pravi američki dolari koji se drže u rezervama, iako njegovi kritičari kažu da to nije istina. Tvrtka je ranije objavljivala samo vlastite revizije.

I danas, CFTC tvrdi da je tether iznio lažne tvrdnje o potpori imovine. Između 1. lipnja 2016. do 25. veljače 2019., stablecoin većinu vremena nisu u potpunosti podupirali američki dolari, tvrdi CFTC. 

- Naredbom se nadalje navodi da tether nije objavio da je u svoje rezerve uključio neosigurana potraživanja i ne-fiat imovinu, te da je tether lažno zastupao da je prolazio rutinske, stručne revizije kako bi se pokazalo da  je održavao 100 postotnu rezervu u svakom trenutku, iako rezerve tethera nisu revidirane - navodi se u priopćenju.

Tether je na svojim računima imao dovoljno rezervi fiata za potporu tokena u optjecaju samo 27,6 posto dana u razdoblju od 26 mjeseci od 2016. do 2018., tvrdi CTFC. Tether je također koristio neregulirane subjekte i određene treće strane za držanje sredstava, dodala je agencija.

Bitfinex, navodi CTFC, poduzeo je nezakonite robne transakcije od 1. ožujka 2016. do najmanje 31. prosinca 2018. Mjenjačnica je navodno omogućila Amerikancima da kupuju i prodaju Bitcoin i tether bez registracije u CTFC-u. 

- CFTC će nastaviti poduzimati odlučne mjere kako bi se na vidjelo iznijele neistinite ili obmanjujuće izjave koje utječu na tržišta nadležnosti CFTC-a - izjavio je Rostin Behna, vršitelj dužnosti predsjednika CTFC-a.

16. travanj 2024 08:25