Svijet
StoryEditor

Američki investitori Elona Muska smatraju najutjecajnijom osobom na tržištu

30. Lipanj 2021.
Elon Musk
Piše: Danica Gršković

Istraživanje koje je proveo Investing.com pokazalo je da dvije trećine američkih investitora smatra da je Elon Musk utjecao na financijsko tržište, a čak 63 posto ispitanika smatra da je direktor Tesle najutjecajniji na financijskim tržištima. U međuvremenu 52 posto investitora podupire politike kojima bi smanjili moć utjecajnih osoba poput Muska, prenosi Business Insider.

Elon Musk imao je značajan utjecaj i na kretanje cijena kriptovaluta. Prema istom istraživanju, milijarderovi tweetovi o utjecaju bitcoina na okoliš potaknuli su neke investitore da ih prodaju. U istraživanju se navodi da je 38 posto investitora izjavilo da ih ne brine utjecaj na okoliš, sve do trenutka kada je Musk objavio svoje tweetove.

Prošli mjesec 30 posto ulagača u kriptovalute prodalo je svoje bitcoine, od čega je njih 20 posto to učinilo zbog Muskovih komentara na društvenim mrežama. No, ima i onih koji misle da Musk nema utjecaja na kripto tržište i da njegovi komentari neće utjecati na budućnost bitcoina, a takvih je u istraživanju čak 84 posto.

Investitori su poprilično podijeljeni kada je riječ o Muskovim tweetovima. Čak 33 posto njih smatra da su njegovi tweetovi 'dosadni', 27 posto smatra ih 'zabavnima', 22 posto ispitanih ocijenilo ih je kao 'nepravedne', a 28 posto investitora ravnodušno je po tom pitanju.

S druge strane, cijena bitcoina bilježi porast od kad je Elon Musk objavio na Twitteru da će se njegovi električni automobili ponovno moći kupovati kriptovalutama nakon što barem pola energije potrebne za 'rudarenje' bude dobiveno od obnovljivih izvora, prenosi CNN.

- Kada se potvrde razumne (oko 50 posto) upotrebe čiste energije od strane rudara s pozitivnim budućim trendom, Tesla će nastaviti dopuštati Bitcoin transakcije - izjavio je Musk.

18. travanj 2024 11:30