Svijet
StoryEditor

Bijela kuća priprema tehnološke sankcije Rusiji, cilja na zrakoplovstvo i oružje

24. Veljača 2022.

I prije nego li je Rusija pokrenula napad na istok Ukrajine, dužnosnici Bidenove administracije upozorili su Rusiju da bi se mogla suočiti s daljnjim ograničenjima tehnologije koja je ključna za njezino gospodarstvo i vojsku. Tehnološke sankcije bile bi usmjerene na neke od omiljenih Putinovih industrija, posebice zrakoplovstvo i oružje, koji su glavni proizvođači prihoda ruske vlade. Fokus bi bio na borbenim zrakoplovima proizvedenim u Rusiji, protuzračnim sustavima, antisatelitskim sustavima, svemirskim sustavima i novim tehnologijama u kojima se Rusija nada postići, poput umjetne inteligencije i kvantnog računanja.

-  Ako odluči izvršiti invaziju odsjeći ćemo ga od zapadne tehnologije koja je ključna za napredak njegove vojske, kao i od zapadnih financijskih resursa – rekao je jučer Wally Adeyemo, zamjenik ministra financija za CNBC, u trenutcima dok napad još nije počeo.

Bidenova administracija nije pojasnila koja bi to konkretna ograničenja uvela na proizvode koje Rusija uvozi, ali radnje i izjave dužnosnika administracije sugeriraju da bi mogli prenamijeniti novu mjeru kojoj se Trumpova administracija okrenula kako bi osakatila poslovanje Huaweija, kineske telekomunikacijske tvrtke, 2020.

Alat, nazvan 'pravilo o izravnom stranom proizvodu', omogućuje američkim dužnosnicima da blokiraju izvoz iz Sjedinjenih Država u Rusiju, koji je 2020. iznosio samo 4,9 milijardi dolara. Također omogućuje američkim dužnosnicima da ograniče izvoz u Rusiju iz bilo koje zemlje na svijetu ako koriste američku tehnologiju, uključujući softver ili strojeve.

Takva kontrola izvoza bila je iznenađujuće dobra protiv vodećeg kineskog proizvođača mobitela, Huaweija, koji je neko vrijeme bio među vodećim dobavljačima pametnih telefona u svijetu. Taj dio poslovanja gotovo je propao u protekloj godini jer nisu mogli do naprednih čipova. No, rusko gospodarstvo malo nalikuje kineskom i nije jasno da li je jednako ranjivo na embargo na poluvodiče i drugu mikroelektroniku koja je ključna za kinesku proizvodnju.

Razmatraju se i druge opcije koje nadilaze puku zabranu prodaje računalnih čipova. U jednom dodatnom koraku, prema američkim dužnosnicima, Ministarstvo trgovine moglo bi izdati presudu kojom bi se u suštini zabranio izvoz bilo koje robe široke potrošnje u Rusiju - od mobitela i prijenosnih računala do hladnjaka i perilica rublja koje sadrže američku tehnologiju i komponente. To bi se odnosilo ne samo na američke proizvođače, već i na europske, južnokorejske i druge strane proizvođače koji koriste američke čipove ili softver. Za razliku od Kine, Rusija ne proizvodi mnogo ovih proizvoda - a učinci na potrošače mogli bi biti široki.

Također, američki predsjednik Joe Biden ima ovlasti i bez Kongresa i Senata zahtijevati od američkih tvrtki  koje žele trgovati s Rusijom traženje dozvole za taj posao no te će im dozvole biti odbijene, kako pišu vodeći američki mediji.

Daleep Singh, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, rekao je u da će kontrole biti usmjerene na tehnološke proizvode.

- Dok mi i naši partneri idemo u korak da uskratimo ove kritične tehnološke inpute ruskoj ekonomiji, Putinova želja za diverzifikacijom izvan nafte i plina, što je dvije trećine njegovih prihoda od izvoza i polovica njegovih proračunskih prihoda – bit će odbijena – rekao je Singh.

Kevin Wolf, partner u međunarodnoj trgovini u Akin Gumpu koji je radio na kontroli izvoza pod Obaminom administracijom, rekao je da bi Bijela kuća mogla prilagoditi svoju upotrebu nadzora izvoza kako bi ciljala određene strateške sektore, na primjer tvrtke u zrakoplovnoj ili pomorskoj industriji, pritom zaobilazeći proizvode koje koristi rusko stanovništvo, poput perilica rublja.

Nove kontrole izvoza koje su Sjedinjene Države uvele protiv Huaweija imaju snažan doseg kada su u pitanju poluvodiči, budući da se čak i čipovi proizvedeni u inozemstvu uglavnom proizvode i testiraju pomoću strojeva temeljenih na američkim dizajnima.

Ako se to zaista sve i ostvari, Rusija će biti primorana okrenuti se kineskoj tehnologiji.

08. prosinac 2022 18:06