Svijet
StoryEditor

BioNTech ove godine očekuje 15,9 milijardi eura prihoda od cjepiva

09. Kolovoz 2021.
Biontech cjepivofoto Shutterstock

Njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech objavila je da joj je prihod više nego ustostručen u drugom tromjesečju zahvaljujući prodaji cjepiva protiv covida 19, prognoziravši da će u cijeloj godini dosegnuti 15,9 milijardi eura.   

U drugom tromjesečju prihod njemačke kompanije koja je razvila cjepivo u suradnji s američkim Pfizerom poskočio je na 5,31 milijardu eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 41,7 milijuna eura.

Neto dobit iznosila je u razdoblju od travnja do lipnja 2,79 milijardi eura. Drugo tromjesečje prošle godine kompanija je zaključila s gubitkom od 88,3 milijuna eura.

Navode da su zajedno s Pfizerom do 21. srpnja ove godine isporučili više od milijardu doza cjepiva u više od 100 zemalja i teritorija širom svijeta i potpisali ugovore o isporuci približno 2,2 milijarde doza.

Očekuju da će do kraja ove godine njihov godišnji kapacitet za proizvodnju cjepiva dosegnuti tri milijarde doza, a u 2022. trebao bi biti proširen na do četiri milijarde doza. 

Procjenjuju da će u financijskoj 2021. godini nakon isporuke trenutno ugovorene 2,2 milijarde doza cjepiva njihov prihod iznositi 15,9 milijardi eura.

Pfizer je krajem prošlog mjeseca podigao procjenu svog udjela u ovogodišnjem prihodu od prodaje cjepiva na 33,5 milijardi dolara. 

- Kako bismo suzbili pandemiju koja još nije završila povećavamo ponudu našeg cjepiva protiv covida 19 u više od 100 zemalja i teritorija širom svijeta i olakšavamo pristup zemljama s niskim i srednjim dohotkom - naglasio je suosnivač i izvršni direktor kompanije Ugur Sahin.

U kompaniji ističu i da se provode dodatna kliničkih ispitivanja kako bi se ishodile dozvole za cjepivo u još širem krugu zemalja i u dodatnim skupinama stanovništva, uključujući djecu u dobi od šest mjeseci do 11 godina i zdrave trudnice.

Dodaju i da, "iako treća doza BNT 162b2 ima potencijal sačuvati najvišu razinu efikasne zaštite od svih varijanti" virusa, uključujući deltu, razvijaju i planiraju klinički testirati poboljšanu verziju cjepiva koja cilja na protein šiljka.

Kliničko ispitivanje trebalo bi početi do kraja mjeseca, pod uvjetom da se ishode potrebne regulatorne dozvole, navodi se u priopćenju.

06. prosinac 2022 18:07