Svijet
StoryEditor

Bosch otvorio tvornicu čipova

08. Lipanj 2021.

Njemački proizvođač automobilskih dijelova Bosch otvorio je u Dresdenu tvornicu čipova, ubrzavši planove kako bi iskoristio razdoblje snažne potražnje u automobilskoj industriji koju koči globalna nestašica.

Tvornica će proizvoditi čipove za 'internet stvari' i automobilsku industriju na pločicama od 300 milimetara, a kompanija je u nju uložila oko milijardu eura, navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak. To je najveće ulaganje u povijesti tvrtke, ističe se.

U početnoj fazi poluvodiči će se koristiti za Boscheve električne alate, a proizvodnja za automobilsku industriju počet će u srpnju, šest mjeseci ranije no što su u Boschu planirali. Pogon bi s vremenom trebao biti u potpunosti digitaliziran i umrežen, a broj zaposlenih povećan sa sadašnjih 250 na oko 700 radnika.

Bosch će proizvodnjom čipova nastojati ublažiti globalnu nestašicu koja je pogodila proizvođače automobila i elektrotehnike nakon što je pandemija pokrenula val potražnje za informatičkom tehnologijom budući da su mnogi radnici počeli raditi od kuće.

Niz vodećih njemačkih proizvođača automobila, uključujući Daimler, BMW i Audi, bio je prisiljen u takvim uvjetima smanjiti proizvodnju i potražiti nove izvore opskrbe.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da poremećaji u opskrbi ometaju oporavak gospodarstva od koronakrize.

25. rujan 2023 05:20