Svijet
StoryEditor

Burze pale, cijena nafte dosegnula 110 dolara

02. Ožujak 2022.
burza burzefoto Shutterstock

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u utorak, drugi dan zaredom, ponajviše u financijskom sektoru, dok ulagači sa zabrinutošću prate zaoštravanje rata u Ukrajini i procjenjuju kako će taj rat utjecati na svjetsko gospodarstvo.

Dow Jones oslabio je 597 bodova ili 1,76 posto, na 33.294 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,55 posto, na 4.306 bodova, a Nasdaq indeks 1,59 posto, na 13.532 boda.

Pritom su u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica pale, a najviše u financijskom, 3,7 posto.

Jedino je porastao energetski sektor, oko 1 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Pritisak na tržište posljedica je zabrinutosti ulagača zbog sve žešćih napada ruske vojske na ukrajinske gradove. Moskva je jučer upozorila građane Kijeva da bi trebali napustiti grad jer slijedi raketiranja glavnog grada Ukrajine.

Ulagači se, također, plaše poremećaja nakon što su u sklopu sankcija Zapada protiv Rusije nekim ruskim bankama onemogućene transakcije putem globalnog platnog sustava SWIFT.

Pritom su se pod pritiskom našle dionice banaka koje su najviše poslovno izložene u Rusiji.

- Ulagači plivaju u vodama straha i ne znaju kako ugraditi ove geopolitičke vijesti u svoje modele procjene rizika i vrijednosti. Radi se o čistom emotivnom odgovoru ulagača -  kaže Mike Zigmont, direktor u tvrtki Harvest Volatility Management.

Među dobitnicama su se jučer ponovno našle dionice proizvođača oružja. Cijene Lockheed Martina i Northrop Grummana skočile su više od 3 posto.

U sjeni vijesti o ratu u Ukrajini našli su se dobri gospodarski podaci o jačanju industrijske aktivnosti i građevinskoj potrošnji u SAD-u u veljači, zahvaljujući, među ostalim, padu broja zaraženih koronavirusom.

- S obzirom da se rast američkog gospodarstva ubrzava, očekujem da će nesigurnost relativno brzo splasnuti i ne bi me čudilo da tržište pronađe čvrsto temelje već za koji tjedan kada situacija bude jasnija - kaže Jeff Schulze, strateg u tvrtki ClearBridge Investments.

Pogoršanje geopolitičke krize dodatno je posljednjih tjedana zabrinulo ulagače, ionako zabrinute zbog visoke inflacije i predstojećeg povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Zbog toga je od početka godine S&P 500 pao oko 10, a Nasdaq indeks oko 13 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,72 posto, na 7.330 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,85 posto, na 13.904 boda, a pariški CAC 3,94 posto, na 6.396 bodova.

Azijske burze pale, cijena nafte dosegnula 110 dolara

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu pale, a cijena barela nafte na londonskom tržištu dosegnula je 110 dolara, dok ulagači procjenjuju kako će rat u Ukrajini i sankcije protiv Rusije utjecati na svjetsko gospodarstvo i financijski sustav.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 1,6 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu pale između 0,3 i 1 posto. U Južnoj Koreji i Australiji porasle su, pak, između 0,2 i 0,5 posto.

Dok se napadi ruskih trupa na ukrajinske gradove pojačavaju, sankcije Zapada protiv Rusije sve se čvršće stežu.

Ulagači procjenjuju kako bi nastavak rata u Ukrajini i sankcije mogli utjecati na financijska tržišta i globalno gospodarstvo.

Niz velikih zapadnih kompanija najavilo je suspenziju ili čak potpuni izlazak iz poslovanja u Rusiji.

- Rusko-ukrajinski rat vjerojatno će biti dominantna tema na tržištima u doglednoj budućnosti. Jučerašnja vijest da Rusija neće plaćati dospjele obveze na državne obveznice stranim ulagačima dodatno je usmjerila investitore u sigurnija utočišta za kapital -  pišu analitičari ING u osvrtu na situaciju na tržištima.

Loše na azijska tržišta utječe i jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 posto.

- Ulagači plivaju u vodama straha i ne znaju kako ugraditi ove geopolitičke vijesti u svoje modele procjene rizika i vrijednosti. Radi se o čistom emotivnom odgovoru ulagača”, kaže Mike Zigmont, direktor u tvrtki Harvest Volatility Management.

Ulagače zabrinjava i rizik od daljnjeg rasta inflacije zbog rasta cijena energenata, što bi središnje banke moglo navesti na zaoštravanje monetarne politike. A to bi usporilo rast globalnog gospodarstva.

Dolar ojačao, cijena nafte dosegnula 110 dolara

Cijene su nafte, pak, jutros skočile više od 4 posto jer se trgovci plaše poremećaja u opskrbi naftom iz Rusije.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 4,43 posto, na 109,62 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 111,09 dolara, novu najvišu razinu u više od sedam godina.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,48 posto, na 108,04 dolara.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla jer se ulagači povlače s tržišta kapitala i ulažu u investicije i valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 97,43 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,80 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 115,15 na 115,05 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1115 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1200 dolara.

30. rujan 2022 07:48