Svijet
StoryEditor

Buterinovi tržišni potezi značajno utjecali na pad cijena kriptovaluta

13. Svibanj 2021.

Vitalik Buterin, jedan od suosnivača ethereuma, prodao je velike količine meme kriptovaluta koje je dobio besplatno. Buterin je iskoristio prihode od prodaje kako bi podržao niz dobrotvornih organizacija, prema javnim podacima vidljivih iz transakcija na blockchainu.

Anonimni tvorci koji stoje iza meme kriptovaluta baziranih na pasmini Shiba Inu, odlučili su polovicu svojih tokena poslati na njegovu javno poznatu ethereum adresu. Osim Shibe Inu (SHIB), bili su to i Akita Inu (AKITA) i Dogelon Mars (ELON).

Vjerojatno je ideja bila da Buterin, vlasnik 333.500 ETH-a vrijednih oko 1,3 milijarde dolara, ne bi trebao novac, nego bi jednostavno pasivno držao tokene. Na web stranici Shiba Inua navedeno je da su tokeni koji su mu poslani 'spaljeni'.  

No čini se da je Buterin imao druge ideje. Počeo je slati tokene u serijama na decentraliziranu mjenjačnicu Uniswap, te ih počeo prodavati za ether. Prodao je 660 milijardi SHIB-a, 140 milijardi AKITA-e i 43 milijarde ELON-a. Također, uklonio je 13.291 ethera iz likvidnosti na Unsiwapu, stvarajući tako prihod od 15.719 ethera, vrijednim oko 63 milijuna dolara.

Takve meme kriptovalute s psećom tematikom nedavno su ostvarile ogromne prinose. S nedavnim uvrštenjima na kripto mjenjačnicama cijene su još više narasle, a jedan vlasnik SHIB tokena pretvorio je 17 dolara u 5,9 milijuna dolara u manje od godinu dana.

Ipak, Buterinovi tržišni potezi značajno su utjecali na cijene triju navedenih kriptovaluta. Shiba Inu pao je 35, Akita Inu za 56, a Dogelon Mars za 68 posto u posljednja dvadeset i četiri sata.

Nakon prodaje, Buterin je poslao velike količine ethera u razne dobrotvorne organizacije. Donirao je više od 16.000 ethera i većinu meme kriptovaluta koje još nije razmijenio za ether. Najveća transakcija od 13.292 ethera poslana je Givewellu, neprofitnoj organizaciji za procjenu dobrotvornih udruga.

Tvorac ethereuma također je poslao 1.000 ETH i 430 milijardi ELON-a (215.000 dolara) zakladi Methuselah, koja se fokusira na dugotrajniji životni vijek ljudi i 1.050 ethera institutu za istraživanje umjetne inteligencije.

Buterin je poslao 500 ethera i 10 posto svojih SHIB tokena (oko 50,6  bilijuna tokena) crypto covid fondu za pomoć Indiji. Također donirao je 49 bilijuna AKITA Gitcoin Grantsu, programu bespovratnih sredstava usmjerenih na razvoj ethereum ekosustava. Iako ti meme tokeni imaju vrijednost veću od milijarde dolara, poprilično su nelikvidni. Na primjer, AKITA se mogla prodati samo za oko 5 milijuna dolara na Uniswapu.

19. travanj 2024 01:02