Svijet
StoryEditor

COVID-19 uzrokovao velike poremećaje na svjetskim tržištima roba

03. Travanj 2020.
kukurz tržiše

Zbog novonastale situacije u SAD-u cijene pšenice, sojinog zrna i sačme su neprestano rasle i to u prosjeku 10 usd/st na Chicago Mercantile Exchangeu. Jedino se cijena američkog kukuruza nije bitno mijenjala, no postoji prostor za pad cijena zbog manje potražnje za etanolom i očekivanim ogromnim urodom američkog kukuruza.

Istovremeno cijene kukuruza sa Crnog mora su vrlo visoke, a Ukrajina razmišlja o postavljanju limita na izvoz što bi rezultiralo porastom cijena. Argentina i Brazil također očekuju velike količine kukuruza, stoga će tržište biti zanimljivo, a cijene vrlo volatilne u narednim tjednima. 

Rusija je već uvela limite na izvoz pšenice, a isto se očekuje od Ukrajine, pa je tržište već reagiralo s porastom cijena od 12 usd/mt. Prema zadnjim analizama IGC-a pšenice će na globalnom nivou biti i više nego dovoljno no potražnja je povećana zbog COVID-19 i to trenutno održava cijene na postojećim nivoima.

Logistički problemi u Argentini 'guraju' cijenu sojinog zrna i sačme prema gore iako mnogi stručnjaci smatraju da će cijene sačme i zrna padati. Velike količine sojinog zrna i više su nego dostatne za trenutačnu reduciranu potražnju što će utjecati na cijenu koja bi trebala padati.

Kao i sve ostale zemlje u svijetu i Peru je pogođen virusom COVID-19, iako je utjecaj na riblje brašno nešto slabiji nego na ostale robe. Trenutačni problemi su također logističke prirode s manje dostupnih kontejnera u lukama. Peru nastoji otpremiti zadnje ugovorene količine iako je isporuka drastično pala zbog logističke situacije.

IMPARE istraživanje se i dalje nastavlja i trebalo bi završiti kroz tjedan dana, pa će nakon toga biti određena i nova kvota. Postoje velike šanse da COVID 19 odgodi objavljivanje nove kvote i sam početak nove ribolovne sezone.

19. travanj 2024 08:29